Монтират още камери и радари по границата с Турция

Граница, ограда
10.10.2017 / 00:18

Пет пъти е намалял мигрантският натиск върху българо-турската граница, съобщи министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на питане на депутатите от ГЕРБ Бургас Димитър Бойчев и Диана Саватева. Те поискаха информация от министъра доколко съществуващото преградно съоръжение се отразява върху мигрантския поток и има ли данни за пренасочване на трафика.

Според Димитър Бойчев, последните месеци от двете страни на ограждението част от изградените шахти и отводнителни съоръжения са запушени от наноси след летните порои, засегната е и пътна инфраструктура.

Министър Радев подчерта, че съоръжението има не само възпрепятстващ ефект по отношение на навлизането на нелегалните мигранти, но е довело до съществено намаляване на разходите по охрана на държавната граница чрез редуциране на броя на командированите служители там и средствата необходими за тях. По информация на МВР, турските гранични служби са задържали 371 нарушители на държавната граница за 2017 г. За сравнение през 2016 г. те са 2194, или близо пет пъти по-малко опити за нелегално преминаване. В граничната зона през 2017 г. са задържани 410 лица, а през предходната година са били девет пъти повече - 3049.

Областните управители имат задължението по 5-годишната гаранционна поддръжка на съоръжението. Това обаче не се отнася до нарушаване на целостта му в следствие на незаконното преминаване. Допълнителни охранителни системи като камери и радари ще бъдат поставяни на местата, които сега се установяват като уязвими. Те ще бъдат финансирани със средствата, които правителството получи от Европейския съюз в размер на общо 160 млн. евро.

В отговор на Саватева бяха изнесени и данни за броя на командированите на българо-турската граница по линия на Европейската гранична полиция.

Вътрешният министър с изненадваща проверка на българо-турската граница

За изминалата година представителите на Фронтекс са били над 1500, като най-голямата част от тях са граничарите от Румъния.

Според Диана Саватева е важно интересът към преградното съоръжение да продължи и то в обективен план като се отчита ефекта от свършеното.

„Ще изразя моето и на колегата Бойчев становище, че е добре да се помисли за опростяване на процедурите за поддръжката подобно при определяне на строителите на оградата“, каза Саватева.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев