Христо Стоичков вече няма да е почетен консул на България в Испания

Христо Стоичков
11.10.2017 / 11:06

Започна процедурата по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул на Република България в Кралство Испания, съобщи Министерството на външните работи (МВнР). Стоичков бе нещатен консул със седалище в Барселона и с консулски окръг, обхващащ територията на автономните области Каталуня и Арагон. Предстои решението за освобождаването му да бъде разгледано от Министерския съвет.

Христо Стоичков бе назначен за почетен консул с решение на Министерския съвет от юли 2011 г.

"През последните няколко години дейността му като почетен консул е затруднена поради обстоятелството, че той пребивава основно в САЩ. В допълнение следва да се има предвид, че в бъдеще ефективното изпълнение на функциите на почетен консул от страна на г-н Стоичков ще бъде възпрепятствано поради усложняване на комуникацията му с официалните власти на Кралство Испания заради последните му публични изяви", се казва в съобщението на МВнР.

Миналата Седмица Христо Стоичков критикува испанските власти във връзка с референдума в Каталуня, като обвини вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария във франкизъм, като заяви, че тя, дядо ѝ, баща ѝ и дори нейният непълнолетен син са последователи на Франко. Испанският вицепремиер заплаши, че ще съди Стоичков, и се наложи българското външно министерство да заяви, че това е лична позиция на спортиста, а не на България.

"Кралство Испания е стратегически партньор и приятел на България, поддържаме отлични двустранни отношения на всички равнища и интензивно сътрудничество във всички области от взаимен интерес", се казва сега в съобщението на МВнР.

Източник: Дневник
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев