Близо 5000 души се оказаха без увеличение на пенсията от юли тази година

...
12.10.2017 / 22:20

Хиляди пенсионери се оказаха без увеличение на пенсията си от юли тази година, информира bTV. За 4900 души индексацията е била нула вместо заложените 2,4 на сто.

От социалното министерство и от НОИ обясниха ситуацията с постановление на Министерския съвет от 2006 г.

С него се увеличават две групи пенсии, които тогава са били в размер до 120 лв и от 120 до 150 лв. В същото решение обаче се поставя ограничение на размера на тези пенсии, т.е. слага им се своеобразен таван.

Въпреки че са минали 11 години, това постановление е в сила и е дало отражение при индексирането им през юли.

Причината чак сега да дава отражение е, че тази година индексацията е по нов механизъм, а не по досега действащото швейцарско правило. Новият механизъм отчита в по-голяма степен приноса на пенсионера към системата, но прилагането му за първи път тази година даде и дефект.

„НОИ е приложил правилно и точно действащия закон, действащия режим на преизчисляване на пенсиите. Нямаме основание да ревизираме и съответно да доплащаме на тези пенсионери”, подчерта социалният министър Бисер Петков.

Тихомир Златанов е сред пенсионерите, изненадани от липсата на индексация на дохода им. С постановлението на МС от 2006 г.пенсията на мъжа тогава е била ограничена на 150 лева. Днес тя вече е 257 лева, но старото ограничение повлиява при индексацията през юли тази година. И вместо да се увеличи, пенсията му не помръдва.

„Мисля, че би трябвало да бъда предупреден, както и всички останали като мен, че по някакви причини пенсията ми няма да бъде увеличена”, казва Златанов.

В Националния осигурителен институт са постъпили 160 жалби от пенсионери. До съдебни дела не се е стигнало.

Проблемът възниква чак сега, защото от тази година юлската индексация се прави по нов механизъм, който замени т.нар. швейцарско правило.

Пенсионерите няма да бъдат компенсирани тази година, категорични са от НОИ, тъй като нямало основания за това.

Ще се предложи текст в закона за бюджета за догодина, който да не допуска такива случаи в бъдеще. През 2018 г. всички ще получат увеличение от 3,8 на сто.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев