През 2018 г. минималната заплата се предвижда да скочи с 50 лева

Менда Стоянова
13.10.2017 / 13:03

През 2018 г. се предвижда минималната работна заплата (МРЗ) да нарастне до 510 лв. "Такова увеличение е възможно и то ще се случи 2018 г. и ще се реализира благодарение на 2,5 млрд. лв. повече разходи, предвидени в бюджета, за следващата година", съобщи по БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя обясни, че парите идват от ръста на икономиката, който се очаква да е близо 4% ръст, а този ръст означавал и по-големи заплати в реалния сектор.

В момента минималната работна заплата е 460 лв. 330 млн. лв. отиват за заплатите в сферата на образованието, които средно се повишиха с 15%. За армията има предвидени около 100 млн. лв. за заплати. Там ще има и капитални разходи за модернизация на войските в размер на около 480 млн. лв., допълни народната представителка от ГЕРБ. И отбеляза, че "пари има в повече, но те са фокусирани в приоритетните сектори и така е правилно".

"1 млрд. лв. повече ще отидат за пенсии и здравеопазване, както и за социално подпомагане. Трябва да се повишат заплатите в социалния сектор, за да се привлекат повече хора, които сега се отказват от тази работа, заради заплатата, която е близка до минималната", обясни тя.

"Все пак да не забравяме и инфраструктурата, по която работим. Там обаче голяма част от проектите ще бъдат финансирани и с европейски проекти и с наш бюджет", каза още Стоянова.

Припомняме обаче, че Върховният административен съд (ВАС) отмени постановлението на Министерския съвет, с което бе определена минималната работна заплата за 2017 г. в размер на 460 лв. Правителството вече публикува за обществено обсъждане нов проект на постановление със същия размер на минималната заплата - 460 лв. Това стана след оспорване от страна на бизнеса. Работодателите обжалваха решението с аргумента, че не е спазена процедурата за консултиране.

Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев