Хирурзи: Разделянето на сиамските близнаци от Сливен е невъзможно

Болница
13.10.2017 / 16:19

За сиамски близнаци, пред които съвременната медицина е безсилна, разказаха от „Пирогов”. Близнаците бяха родени миналата година в Сливен и преди по-малко от месец били настанени в болницата след сериозно влошаване на състоянието им. Оказало се обаче, че те са с обща сърдечносъдова система, общ корем и общ крак. Така, желанието на родителите двете деца да бъдат разделени и всяко от тях да заживее собствен живот, се оказало неосъществимо, обясниха едни от най-добрите лекари у нас. Проблемът е, че медиците не могат да дадат прогноза за здравето и живота на близнаците дори и в случая, при който те няма да бъдат разделяни.

Д-р Стоян Лазаров, републикански консултант по детска хирургия, обясни, че при сиамските близнаци от Сливен става дума за рядка вродена малформация и според световната статистика има един такъв случай на 2.5 млн. раждания. "Така че когато се говори за опит, той е ограничен навсякъде по света. Общият крайник се храни с изключително тънка артерия, която много трудно би се запазила във функционален обем, ако се прави опит за разделянето на този общ крайник. Аз лично намирам от страна на сърдечносъдовата система за практически невъзможно осъществяването на разделяне, което да реализира желанието на родителите с осигуряването на два равностойни жизнени индивида", каза д-р Лазаров.

Национален консултант по детска хирургия доц. Христо Шивачев пък каза, че от проведените изследвания на стомашно-чревния тракт и отделителната система се установило, че двамата близнаци са с обща коремна кухина и общо тазово дъно, те са с един пенис и два тестиса.

"Проведените изследвания показват, че всеки от тях има собствен стомашно-чревен тракт и собствена отделителна система, които обаче са с общо кръвоснабдяване и в общо тазово дъно. И поради тази причина разделянето на двамата близнаци е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт и на двата индивида", каза доц. Шивачев.

Източник: Дарик
Снимка: Thinkstock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев