Ликвидират 11 000 патици заради птичи грип

Патици
21.10.2017 / 11:05

Огнище на Инфлуенца тип А, или така нареченият птичи грип, е констатирано в добричкото село Стефаново, съобщи на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Андонова – директор на ОДБХ и секретар на комисията. Заболяването е установено в животновъден обект № 9360-09-39, който е един от най-големите в света развъден център за патици и е собственост на фирма „Мейпъл Лийф Полтри” ЕООД. Заразата е установена, след като са изследвани няколко мъртви патици.

Д-р Андонова заяви, че са предприети всички необходими мерки, като всички 11 хиляди птици ще бъдат унищожени. Достъпът в района на фермата е напълно забранен. Поставен е пост от служителите на полицията, който да ограничава достъпът до фермата. Определени са двете зони – 3-километрова и 10-километрова, в които се забранява търговията и превозването на птици и яйца за люпене. Предупредени са стопаните на животни да ги държат затворени в помещения, както и да съхраняват фуражите в закрити помещения. Служителите на ОДБХ извършват прегледи с цел недопускане разпространение на заразата.

Все още не е решено къде ще бъдат погребани умъртвените птици. Според кмета на Стефаново Марин Хаджийски, мястото, което общината е определила, не е подходящо. Хората го наричат Гьола, защото през по-голямата част от времето то е наводнено. Мястото е до гората, в близост има два водоема, наблизо се намира и друга ферма за производство на гъши дроб. Ако бъде на по-малко от 3 километра до другата ферма, има опасност заразата да се пренесе и в нея, а за момента там няма установен случай на птичи грип. Обстановката в селото е спокойна и сред хората няма притеснение, каза още кметът.

Д-р Андонова информира членовете на Областната епизоотична комисия за заболяването Африканска чума по свинете, като добави, че има констатиран случай на болестта в Констанца, Румъния. Като превантивна мярка срещу разпространение на заболяването е забранено пренасянето на сурови храни през граничните пунктове. За спазването на забраната следят служители на Гранична полиция.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев