От следващата година неизправните коли ще бъдат незабавно спирани от движение

Автомобили
26.10.2017 / 09:12

Автомобилите с техническа неизправност ще бъдат спирани от движение незабавно. Държавата смята да въведе мярката от началото на следващата година. Това обяви началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски по време на семинар на тема "Към визия нула жертви от ПТП".

Идеята е при годишния технически преглед, през който е задължен да премине всеки шофьор, ако бъде открита техническа неизправност, органите на реда ще бъдат уведомявани по електронен път. По този начин регистрацията на автомобила ще бъде прекратена. Ще има степени на допустими неизправности и те ще трябва да бъдат отстранени от собственика на превозното средство, ако иска отново колата да е в движение.

Това ще стане факт още в началото на идната годината, тъй като е европейска директива, а депутатите вече са го одобрили на първо четене.

Досега регистрацията на автомобила се прекратяваше, ако липсва задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Отписват се и колите, чийто шофьори са заловени за карат без книжка, пияни или дрогирани.

За първите 9 месеца на година са прекратени регистрациите на 11 хил. автомобила заради шофьори, употребили алкохол или наркотици. Над 865 хил. коли са спрени от движение заради липса на "Гражданска отговорност".

Източник: Дневник
Снимка: Надежда Чипева, Капита
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев