Манерка с портрет на Ботев за $100 продават в нета

Манерка с лика на Христо Ботев
01.11.2017 / 09:15

Манерка с ръчно нарисуван портрет на поета революционер Христо Ботев продават в нета за Деня на народните будители - 1 ноември. Това показа проверка на „Монитор“ в най-популярните сайтове за онлайн търговия.

Реликвата с лика на Ботев е оценена на 100 щатски долара От едната страна на металната дамаджана е ръчно нарисуваният портрет на Христо Ботев, а от другата са разлистващи се растения, символизиращи процеса на пробуждане по българските земи, протекъл през 19-и век. Освен името на националния поет на манерката присъства и това на Г. Марков, което предполага, че той е създателят на колбата. Мястото, където е била изработена от дърво и след това ръчно обрисувана, е Етрополе.

Ако 100 долара са прекалено много за манерка дори с портрет на Ботев, има и по-рационално решение за отпразнуване на 1 ноември. В сайтовете за онлайн търговия се продават и бейзболни картички на Апостола на свободата Васил Левски от 2009 година. Те са част от серията на Алън и Гинтер, озаглавена „Национални герои" и всяка струва само по един долар.

Друг народен будител - предводителят на Хвърковатата чета в Априлското въстание Георги Бенковски пък се появи върху метална бутилка за вода в сайтовете за онлайн търговия. Изображението, което е приложено на бутилката, е снимка на паметника на „човекът, що даде фаталния знак“ над Копривщица. Бутилката струва 16 долара, но в момента е намалена на 14.

Най-скъпата реликва, свързана с българската земя, която Интернет предлага, е комплект позлатени и филигрирани украшения за глава и тяло от 18-и век. Комплектът струва 3000 долара и включва женски бижута – колие, амулет, талисман, диадема и монети от Възраждането. Най-голямата част е нагръдник, който се е използвал като колие и е с дължина 30 сантиметра и тежи 240 грама.

Продавачът обяснява, че някога този комплект се е поставял в косата или върху шала на най-богатите в обществото. Освен това се смятало, че пази от зли сили. Най-често бижутата били носени от османски принцеси. Продавачът допълва, че някои от монетите в комплекта са били откраднати и са подменени с неавтентични.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев