На 4 ноември почитаме паметта на нашите починали близки, защото е Архангелова задушница

Архангелова задушница е
03.11.2017 / 22:45

На 4 ноември е Архангелова задушница. В този ден, освен че почитаме своите свидни покойници, изразяваме и вечната си признателност към офицерите и войниците, загинали за свободата на България, както и към всички, паднали в редовете на Българската армия.

Задушницата като религиозен ритуал е в основата на вярата за безсмъртието на душата и за възкресението на мъртвите. Затова в определени дни се отдава почит и признание на покойниците, като по този начин им се дава знак, че не са забравени от живите.

По традиция във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите. Носи се храна, която се освещава по време на службата и след това се раздава на присъстващите.

Миряните може да запишат в църквата имената на своите покойни близки и роднини, които после свещениците изчитат по време на общата панихида, която се отслужва, измолвайки покой за душата им на оня свят. Трябва обаче да се записват имената само на онези покойници, които приживе са били кръстени.

По време на задушницата се посещават гробищата, където починалите са намерили вечен покой. Прикадява се с тамян - вярва се, че той прогонва дявола. Гробът се прелива с червено вино. Ритуалът започва от мястото, където е главата на покойника в посока наляво, като се правят три кръга по края на могилата.

Върху гроба палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Оставят се и цветя, символизиращи добродетелите на починалия.

Много хора оставят и храна (т.нар. подавки) върху упокойното място, но според църковния канон това е неправилно.

Подавките следва да се раздадат на близки, комшии, роднини или на хора, правещи помен на съседните гробове, дори непознати. Традиционно в раздавката присъства вино, варено жито, питки (хляб), пилешко, агнешко или каквото и да е месо, дребни сладки, бонбони, плодове.

Задушниците през годината са четири и се правят в съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден.

По материали от Интернет
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев