Красимир Вълчев: Стипендията на докторантите скача с 50 лв. - от 450 до 500 лв.

Докторанти
04.11.2017 / 14:20

Просветният министър Красимир Вълчев по време на заседанието на парламентарната ресорна комисия в четвъртък съобщи, че стипендията на докторантите ще скочи с 50 лв. - от 450 до 500 лв. За увеличението на стипендиите са заложени 2,5 млн. лв. Те са част от 120-те млн. лв., които се дават допълнително за наука, обясни Вълчев.

Само преди два дни в Деня на народните будители докторанти поискаха по-високо заплащане в писмо до премиера Бойко Борисов, предаде "Монитор".

Яна Вангелова от Националното представителство на студентските съвети обаче призова докторската стипендия да се увеличи подобаващо, защото дори и в размер 500 лв., пак ще е по-ниска от минималната заплата. Според проф Лъчезар Аврамов от БАН стипендиите за докторантите трябва да са поне 900 лв., в противен случай това ще доведе до ликвидация на българската наука.

Образователният министър обясни, че заплащането в действителност трябва да се увеличи рязко, но все пак имало известни задръжки по въпроса.

„Някои докторанти са такива само за да получават стипендии“, каза Вълчев. Според него трябва да се намери механизъм за диференцирано заплащане.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев