Делото за трагедията в Хитрино започва през януари

Хитрино
06.11.2017 / 19:56

Делото за ЖП трагедията, която сполетя Хитрино, ще започне на 15 януари догодина. Подсъдими са Димитър Ангелов Михнев и Радослав Стоянов Петков, и двамата от Русе.

Те ще отговарят за смъртта на 7 човека и 14 пострадали.

На 10 декември миналата година машинистът на товарната композиция Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. При навлизане в гарата управлявал влака със скорост 78 км/ч и не намалил скоростта до 40 км/ч.

Вторият локомотивен машинист Радослав Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив.

По непредпазливост двамата са причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на 14 човека.

Разследването е установило, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е предизвикано от техническа неизправност на подвижния състав; не се касае за техническа неизправност, свързана с превозвания товар - претоварване или недостатъчно натоварване на вагоните цистерни.

Причина за настъпилото жп произшествие е движението на влака с висока скорост –двойно по-висока от разрешената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните.

При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изтекъл е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил сгради и последвал пожар. Налице е пряка връзка между допуснатите от двамата подсъдими нарушения на правилата и смъртта на 7 човека, както и раняването на 14 души.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 10 000 лева, а Радослав Петков с „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната.

За заседанието на освен прокуратура, подсъдимите и техните защитници, са призовани и всички пострадали.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев