Академик проф. д-р Григор Велев представи в Сливен част от книгите в 10-те тома "История на българите от Македония"

Академик професор д-р Григор Велев
09.11.2017 / 20:27

Тази вечер в сливенската зала „Май“ гостува академик професор д-р Григор Велев. Професор Велев представи част от книгите в 10-те тома "История на българите от Македония".

Още в предговора към първия том на своя научен труд, от който досега са издадени 4 книги, академик Григор Велев пише защо се е захванал с работата над 10-томната поредица: 1-во, Защото Македония е била и е неразделна част от българската историческа съдба; 2-ро, Защото почти 2 500 000 българи в днешна България носят живеца и кръвната връзка с гражданите на днешна Вардарска и Егейска Македония; 3-то, Защото 7 500 000 българи, 1 100 000 вардарски българи и 250 000 егейски българи имат общ генетичен код; и, защото снагата и духът на нацията ни са разкъсани, а досегашният ни политически елит е безроден и чужд на националните ни идеали и на националната кауза. "В срещата публиката ще има възможност да зададе въпроси на големия изследовател и учен и да дискутира с него сериозни въпроси, отнасящи се до българската идентичност, култура и самосъзнание на българите в Македония.

Григор Петров Велев е роден на 22 януари 1935 г. в град Хасково. Занимава се активно с политическа публицистика от позициите на т.нар. „модерно градивен национализъм”. Ето какво още каза за него поета Деньо Денев:

Още снимки от новината

Представяне на автора
Поета Деньо Денев представя автора на книгите
Публиката
Презентация
Презентация
Даване на автографи

 

Снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев