В началото на зимния сезон, липсата на кадри плаши хотелиерите

Скиори
12.11.2017 / 09:31

Тревога преди началото на зимния сезон – в много от курортите ни хотелиери и рестораньори очакват със „свити сърца” първите туристи. В голяма част от заведенията и хотелите липсват кадри и собствениците се надяват да попълнят недостига от работна ръка със служители от чужбина.

Повсеместни са и опасенията от сивия сектор. С тревога се очакват евентуални масирани проверки за нивото на шума в дискотеките, а на места се оплакват и от недостиг на туристически съоръжения.

Банско ще посрещат новия сезон с миналогодишни проблеми – липса на втора кабинка и борба със сивия сектор.

Все още има туристи, които не знаят, че автентичните механи се намират в т.нар. Стар град на Банско, а модерните хотели и заведения, в района около начална станция. Въпреки призива за покачване на цените, малко хотелиери се осмелиха да поискат повече за услугите си, от страх от конкуренцията и сивия сектор.

Държавата обаче обещава повече проверки на ново появяващите се обекти без регистрация, както и сериозна борба с лъжливата реклама.

Обещаха и повече полиция както в града, така и по пистите.

А намеренията на Валери Симеонов лично да се бори с шума в курорта се смятат за ненужни.

Сигурно е обаче, че и тази година ще се чака с часове на опашката за лифта.

В другия ни голям зимен курорт – Пампорово има сериозни затруднения с набирането на кадри. Проблемът се задълбочава с всяка изминала година, а хотелиерите твърдят, че това е негативна тенденция за цялата страна.

За да се справят с кризата, хотелиерите са решили тази година да разчитат на сезонни работници от други страни.

Готвачи, камериерки, сервитьори и администратори са най-търсените позиции в хотелите в Пампорово. Заплатите започват от 500 лв., а при управителите стигат и до 2000 лв.

Хора обаче няма. Според местни бизнесмени причината е, че младите бягат в чужбина заради несравнимо по-високите заплати в сектора.

Ниските заплати не са единствената причина за липсата на кадри.

От туристическия бранш смятат, че проблемът ще се задълбочава. Вместо да мотивират служителите с по-високи заплати обаче, засега се надяват на внос на работници от чужбина.

В Чепеларе също изпитват недостиг на персонал. Поради тази причина в обслужването на малките хотели са ангажирани цели фамилии.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев