МВР обяви обществена поръчка за закупуване на кучета, които да пазят границата

Куче
23.11.2017 / 09:46

МВР обяви обществена поръчка за закупуване на още 20 кучета - 13 женски и 5 мъжки от породите белгийска и немска овчарка, които да подсилят състава за охрана на границата. Вътрешното ведомство ще плати за четириногите близо 200 000 лева, съобщава Дарик.

От документите от обявлението става ясно, че министерството ще откаже покупка на животни с неуравновесен характер, като изрично е посочено, че не се препоръчва тип на нервната система „холерик“, „меланхолик“ и „флегматик“. Налага се извода, че с приоритет ще са четириногите със сангвиничен темперамент – с ведър характер и интерес към нови предизвикателства.

В обществената поръчка е подчертано, че се изисква кучетата да са с „изявени работни качества (интерес към апортировъчен предмет (б.а. любима играчка, използвана за поощрение) и да проявяват активно-отбранителна реакция при нападение). Важно условие е, новопостъпилите да са с родословие, документ за доказан произход и идентификационен чип.

„Към момента племенния материал, с който разполага секторът е съставен изцяло от породите Немско овчарско куче и Белгийско овчарско куче (Малиноа). С доставката на нови кучета се цели обогатяване на генофонда на наличното племенно стадо, с цел избягване на близкородствено развъждане. Тази дейност е свързана с вземането на спешни мерки за справяне с миграционния натиск по външните граници на Европейския съюз“, се казва дословно в обявлението.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев