Историческо заседание на правителствата на България и Македония

Зоран Заев и Бойко Борисов
23.11.2017 / 11:50

Днешната дата ще остане историческа за България и Македония. За първи път правителствата на двете държави ще проведат съвместно заседание. То ще се състои в македонския град Струмица. 12 наши министри ще участват в мероприятието, на което ще бъдат подписани 9 споразумения в различни сфери.

От наша страна в заседанието ще участват вице премиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Николай Нанков, Нено Димов, Румен Порожанов, Ивайло Московски, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова, които ще бъдат водени от премиера Бойко Борисов. На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за активизиране на отношенията между външните министерства, взаимодействието и взаимопомощта при бедствия, подкрепата на обучението и подготовката на войниците от македонската армия, сътрудничеството в областта на комуникациите, инвестициите и енергетиката, предаде БГНЕС. Ще бъдат подписани двустранни документи въз основа на постигнатите договорености и в съответствие с Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство, подписан през август.

По-рано правителството в Скопие съобщи, че напредъкът на добросъседските отношения между двете страни ще бъде отбелязан с приемане на съвместна декларация. Преди да започне днешното събитие, македонският премиер Зоран Заев и Бойко Борисов ще положат венци пред паметника на втория президент на македония Борис Трайковски. Нашата делегация ще подари на Струмица специализиран автомобил за хора с увреждания, а министрите Николай Нанков и Сухейл Фазлиу ще открият рехабилитирания път Старчево-Кърналово-Първомай в село Първомай.

Зоран Заев вече многократно заявява, че е приятел на България, а македонският народ е приятел на българския. Според него Македония спечели от договора за добросъседство с България, а не загуби нищо. "Ние говорим на език, на който се разбираме. Само заедно можем да си помагаме и да вървим напред”, категоричен е той. В същото време Заев настоява за икономическа свързаност между двете страни и по-бързото изграждане на Коридор №8.

Македонският премиер е убеден, че бъдещите поколения трябва да се отърсят от предразсъдъците на миналото. Той смята, че "трябва да оставим на историците да спорят и доказват, защото имаме един живот и от нас зависи как ще го изживеем". "Личности от нашата обща история трябва да ни свързват. Кавгите не носят перспектива, а само бедност. Македония и България са искрени приятели и трябва да изграждат това приятелство", подчерта Заев.

От своя страна България нееднократно изрази готовността си да използва председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., за да тласне напред евроинтеграцията на Западните Балкани, включително и на Република Македония. При посещението си в Скопие в края на миналата седмица еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви следното: "Искаме в началото на следващата година Еврокомисията да препоръча началото на преговори и сега сме по-убедени от миналата година, че страните-членки ще дадат съгласието си за такава препоръка. Остава да се премине последният километър и половина от маратона".

Източник: INEWS
Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев