Иран отказал достъп до въздушното си пространство на правителствения ни самолет

Бойко Борисов Рияд
29.11.2017 / 15:00

Два дни, след като отбелязахме 120 години дипломатически отношения с Иран, Ислямската република отказа достъп до въздушното си пространство на българския правителствен самолет с премиера Бойко Борисов и водената от него делегация на борда. Заради отказа на Иран правителственият самолет е прелетял над Ирак.

Самолетът "Еърбъс" на Авиоотряд 28, с който премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация пристигнаха на официална визита в Саудитска Арабия, не е бил допуснат да прелети над територията на Иран вечерта на 28 ноември. Затова се наложило да премине над територията на Ирак.

От правителствената пресслужба съобщиха, че полученият в последния момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес във Външно министерство в София е извикан временно управляващият Иранското посолство у нас.

Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство, съобщи в Рияд вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева:

„За всеки самолет с български министър-председател или президент се получава предварително разрешение за прелитане на територията на държавите, през които е необходимо, така че ние такова разрешение на Авиотряд 28 за прелитане над територията на Иран имаме, официално издадено е и за отиване, и за връщане“, посочи Захариева.

„В случая тогава, когато самолетът навлиза на територията на територията на страната, е помолен да напусне. Връщаме се през Турция. Бързо получаваме разрешение през Ирак. Така стигаме до Саудитска Арабия през Ирак чрез разрешение и със съдействието на турските въздушни линии. Веднага, след като кацнахме, нашият посланик в Иран се свърза с дежурния в тяхното министерство, който обяснил, че не е знаел, че в този самолет е българският министър-председател, но тъй като е имало леко отклонение от маршрута, затова са помолили самолета да напусне територията. По наша информация това не е така. В 11:00 ч. в нашето Министерство на външните работи е повикан временно управляващият Иранското посолство в България, за да изясним ситуацията“, допълни още Захариева.

В българската правителствена делегация, която е на тридневно официално посещение в Саудитска Арабия, премиера Борисов придружават вице премиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев