Родители ще се надбягват с ученически раници на гръб

Ученическа раница
03.12.2017 / 10:29

Състезанието „На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" ще се проведе едновременно в София, Пловдив, Варна, Бургас и Видин. Райна Пашова е майка на първокласничка и организатор на проявата за Пловдив.

"На дечицата не им е леко, да се поставим на тяхното място и по този начин да покажем, че сме съпричастни с тяхната тежест, която носят всеки ден на гръб по стълбите, от етаж на етаж, кабинет на кабинет", сподели Райна Пашова пред БНТ.

От първия учебен ден Райна носи чантата на седемгодишната Виктория до училище, защото раницата на детето тежи седем килограма.

"За тези три-четири месеца установих, че на мен ми е трудно да нося нейната раница, на мен ми изтръпва ръката, понеже аз я нося на едно рамо, както не е правилно, трябва да се носи на две рамена".

Голяма част от гръбначните изкривявания при децата са предизвикани и от тежките раници, твърдят родителите.

Райна Пашова: "Имаше случаи доколкото си спомням преди месец със счупена ключица малко дете, което се е опитало да си качи раничката на гърба и му се е изметнала ръката".

Проблемът в по-горните класове се увеличава, защото и тежестта на раниците нараства. Затова родителите настояват за бързи промени.

Райна Пашова: "Варианти има много, въпросът е, че трябва да се вземат общи мерки, трябва да се вземат от Министерство на здравеопазването, от Министерството на образованието, родители, учители, директори, всички могат да се включат".

Покана е отправена и към представителите на регионалните инспекторати по образование в различните градове в страната. Надбягването с раници в Пловдив ще се състои на площад „Централен".

Източник: novini.bg
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев