Близо половин милион българи са с трайни увреждания

..............................................
03.12.2017 / 21:44

Близо половин милион българи са с трайни увреждания, 10 хиляди от тях са деца. Данните са на Националния статистически институт.

В световния ден на хората с увреждания, Вяра Деянова разказва за невъзможните стъпки и възможните решения.

Животът на здравите е недостъпен за Йосиф от село Търнава. Наричат го стъкленото момче заради крехките му кости по рождение. За 16-те си години е претърпял 12 операции. Най-тежкият момент за семейството му идва след като и баща му се разболял и нямало кой да сваля инвалидната количка по стълбите.

„Наистина много тежи, той вече е 60 килограма, количката е 20-25. Много пъти се опитах да се обърна към институциите, които би трябвало да помогнат на такива деца, самата държава, но те не ни обърнаха внимание”, каза майка му Мария.

Помощта дошла от хора с добри сърца. Събрали 10 500 лева и от два месеца Йосиф вече може да излиза навън директно от стаята си благодарение на изградената към къщата му рампа.

Благодарим на всички хора, които помогнаха да се осъществи най-голямата ми мечта - рампата. Иначе не мога да излезна навън без тази рампа, бях между четири стени девет месеца”, сподели Йосиф.

И тук идва вечният проблем с достъпната архитектура извън дома.

От Комисията за защита от дискриминация започват кампания "Достъпна България" за достъпна среда.

„Липса на рампи със сигурност, липса на свободен достъп, липса на нормална инфраструктура, по която да се придвижват хората с увреждания – всичко това тях ги затруднява ежедневно. Неща, на които ние можем да не обърнем внимание, но за тях те са жизнено важни”, каза председателят на комисията Ана Джумалиева.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев