Бургас, София и Стара Загора са градовете с най-прозрачно управление

..............................................
08.12.2017 / 14:28

Градовете с най-прозрачно управление са Бургас, София и Стара Загора. Това стана ясно от пресконференция на "Прозрачност без граници". По повод Международен ден за борба срещу корупцията (9 декември) изпълнителният директор на организация Калин Славов днес в София представи официално Индекса на местната система за почтеност - 2017. Индексът се съставя чрез сравнителен анализ на общините в 27-те областни центъра в България. Средната стойност на индекса е 3,29 при максимална стойност 5. Индекс 2017 г. изследва девет ключови институции (включително местна власт и администрация, бизнес и медии).

"Оценките, които се поставят варират от 1 (минимална) до 5 (максимална). Най-високият бал за тази година е 3,47 е максималната стойност на Индекс 2017. Само две общини са в червената зона, където са фиксирани сериозни дефицити на прозрачност. Това са Монтана и Хасково", посочи още Славов.

Индексът за трета поредна година регистрира критично ниски нива на прозрачност и отчетност в работата на институциите на местно ниво в мнозинството общини-областни центрове.

Бургас и София, Стара Загора са начело на класацията. Там традиционно се работи за повече прозрачност и откритост към гражданите. Пловдив, Габрово и Шумен са трите общини, които отбелязват напредък спрямо 2016 г., посочиха още от организацията.

По сектори, най-висока стойност на индекса имат за първи път кметските екипи – на първите места на кметовете на София, Габрово и Пловдив, на последните градоначалниците на Ямбол, Хасково и Кюстендил.

На второ място след кметските екипи е общинската администрация, следвана от съдилищата, общинския съвет, полицията, гражданското общество, политическите партии, бизнесът и на последно място медии.

По думите на експерта Катя Христова най-чувствителният сектор – медиите, продължава да понижава своята стойност в индекс. Тя обясни, че са изследвани местни и регионални медии, като допълни, че дефицитът е свързан със слабата роля на медиите да опазват обществения интерес.

Източник: Радио 999
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев