Само 8 хил. от купените елхички законни

Елхи
09.12.2017 / 11:13

Само 8000 от продадените досега елхички са законни. Това е бройката на коледните дръвчета, купени досега от държавните горски стопанства. Те единствени могат да секат и съответно предлагат легални елхички. 3200 от тези дръвчета са живи и след това могат да се засадят. Останалите около 5000 са отсечени, сочи статистиката на земеделското министерство и държавните горски предприятия , предоставена на в. „Монитор“.

Най-много - почти 1000 живи коледни дръвчета са реализирани в Смолян, показва още статистиката. В южно-централното държавно горско предприятие към края на седмицата са продали още и 2300 отсечени коледни дръвчета.

На другия полюс са предприятията в Сливен и Габрово. На югоизточното в Сливен досега са били поръчани за отсичане само няколко бройки основно за детски градини. Едновременно с това обаче в района са били продадени 700 живи коледни дръвчета, които след това могат да се засаждат в имотите на клиентите. В габровското предприятие бройките на отсечените и продадени елхи е сходен - 4-5, а продадените живи дръвчета за Рождество са десетократно повече. Инж. Милко Денев от предприятието в Габрово уточни, че нямат традиция да продават отсечени коледни дръвчета. „При нас няма големи райони, където могат да се секат коледни дръвчета, като в другите планински предприятия в Родопите. На година продаваме не повече от 400-500. Досега сме продали само няколко четириметрови елхи за Русе по поръчка на държавни фирми. Нямаме повече искания. Сечем само по заявка. Предполагам, че до седмица нещата ще се засилят“, добави той. Лимитът за тази година за габровското предприятие за сеч е 800 бройки. „При нас акцентираме на продажбата на живи дръвчета от нашите разсадници“, добави инж. Денев.

В северозападното държавно горско предприятие с център във Враца досега са продали 960 живи коледни дръвчета, но оттам категорично отказаха да дадат информация колко са пласираните отсечени елхички. По информация от МЗХГ техният лимит за отсичане е 3530 бройки. За югозападното държавно предприятие в Благоевград планираното количество е доста по-голямо - 9600. Досега обаче са отсечени 2255, като 967 са били поръчани от търговци в Пиринска Македония. Същото е и при живите елхички. От продадените вече почти 300 около 171 са били купени от хора и фирми от района.

В държавното горско стопанство във Варна засега на се получили поръчка за отсечени елхи. В цялото предприятие с център в Шумен имат лимит за 3750 дръвчета. Както „Монитор“ вече писа неголямо количество са били отсечени в стопанството в Добрич за детски градини.

От земеделското министерство уточниха за „Монитор“, че позволителните за сеч не са показател за броя на отсечените коледни елхи, които могат да бъдат осигурени от държавните горски предприятия, тъй като в случаите, когато тези дръвчета се добиват при извършване на отгледани сечи, от върховете и клоните на отсечените дървета при други видове сечи, както и при прочистване на просеки под далекопроводите за електрическо напрежение, позволителните за сеч не включват информация, която да разграничава коледните елхи от останалата дървесина.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев