Днес се навършва една година от трагедията в Хитрино

Снимка архив от Хитрино
10.12.2017 / 08:59

Преди година трагедия промени Хитрино завинаги.

Около 5:30 ч. на 10 декември товарен влак, превозващ цистерни с пропилен и пропан бутан, влиза в населеното място. При влизане в железопътно отклонение седем цистерни дерайлират, като едната се самозапалва.

В следствие на този инцидент 7 души загинаха, а близо 30 бяха ранени. Разрушени бяха над 20 сгради, а заради опасност от обгазяване селото бе евакуирано.

На мястото на инцидента се отзовават 200 пожарникари, спасители и полицаи за овладяване на ситуацията. Работят 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и Велико Търново, които приоритетно охлаждат обърнатите цистерни, погасяват възникналите пожари и извършват издирване на пострадали хора. Причината за инцидента е в процес на изясняване.

Ранените са транспортирани в Шуменската болница, а по-тежките случаи - в клиниката по изгаряния на Военноморска болница - Варна.

"Досега не съм виждал такъв ад". Това си спомня пожарникарят Димчо Ангелов, който е сред първите екипи, които пристигат в Хитрино в 06:00 ч. на 10 декември.

"Като пристигнахме, видях картина, която съм виждал само на филм. Падаха отломки, хвърчаха запалени предмети, срутваха се сгради - просто ужас", каза още огнеборецът с 30-годишен стаж.

Чухме гръм и къщата падна, разказа една от пострадалите - Шенай. Тя веднага изтичала да помага на синовете си. Бяха затрупани от отломките и ги дърпах за краката, спомня си жената.

Ремонтите на къщата са малка грижа, обаче душите ни как ще се излекуват - не знам, казва Стефан Стефанов. И добавя: "Ние имахме някакъв живот до 10 декември 2016 г., животът след 10 декември ще бъде друг".

Той се включва в спасителната акция и довежда първите линейки.

Като заведохме линейките на място, започнахме да изнасяме хората. Кои изпод отломки, кои изпод сайванти, казва Стефан и добавя, че е имало обгорени и мъртви. Изпод отломките извадили и едно детенце.

Хиляди хора от България събираха помощи и дарения за Хитрино, с които да помогнат на хората, преживели трагедията.

Европейската комисия и българските власти постигнаха съгласие 20 милиона лева незабавно да бъдат предоставени с цел бързо възстановяване на местната инфраструктура, засегната от трагедията.

Източник: Дарик
Снимка: Деян Герговски
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев