Над 200 пуйки палят пожари по Коледа

Пожар
15.12.2017 / 10:28

Над 200 пуйки палят пожари по Коледа. Това показва статистиката на пожарната, чиито екипи ежегодно реагират на толкова битови пожари, тръгнали от кухните на домакини за празниците. Само за сравнение - този тип огньове пламват около четири пъти по-рядко в регулярни дни. По време на приготовлението за коледната трапеза обаче бройката им удря своя пик и само в навечерието на Рождество те достигат до над 200. Повечето обяснения са „Забравих пуйката в печката“, разясниха пожарникари пред „Монитор“. Основната причина за разсеяността е очакването и пристигането на гости, приповдигнатото настроение и дори сериозното количество изпит алкохол около Коледа.

„Пожарите в дома по време на ваканционния сезон са по-често срещани, по-скъпи и по-смъртоносни отколкото по което и да е друго време от годината. Според данни на служители от Гражданска защита с повече от два пъти нараства броят на малките битови пожари около Коледа спрямо средното ниво за цялата година, а около Нова година вероятността от пожар е двойна дори на тази около Коледа. Когато се появят тези пожари, те нанасят повече щети - загуба на имот например. Само по време на почивка опасността от пожар е с 34% по-голяма, броят на смъртните случаи на всеки хиляда пожара е близо 70% по-висока. Когато източникът на пожара е силно запалим елемент като коледната елха щетите по имуществото и заплахата за човешкия живот са още по-големи“, обясниха от пожарната пред „Монитор“. От там потвърдиха отново, че една от основните причини е готвенето. Най-честият виновник е храна, която е оставена без надзор.

„Когато отивате към дневната, вземете нещо с вас, което да ви напомня, че трябва да се върнете, за да проверите фурната или котлона. Най-често това са подложки или ръкавици за горещи съдове. Уверете се, че имате пожарогасител под ръка, който е класиран за всички видове пожари, и проверявайте периодично дали дим детекторите ви работят.

Правете периодични проверки на пожарогасителя си“, съветват още огнеборци.

Те имат и друго, малко по-екстравагантно предложение, което обаче може да спаси имуществото ни. „Ако планирате дълбоко пържене на коледната пуйка, най-добре е да го сторите извън дома, на равна, хоризонтална повърхност, най-малко на 10 метра от къщата или апартамента“, съветват опитни пожарникари. Те отчитат вече и първия по-сериозен ръст на огнените стихии. Само в сряда на територията на столицата са станали 13 произшествия. Ликвидирани са общо седем пожара. С преки материални щети са пет, от които две са в жилища, причинени от домакини. За сравнение предишните дни са били около два пъти по-малко.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев