Брюксел въвежда строг контрол върху цигарите

Цигара
18.12.2017 / 09:49

Европейския съюз прие обща за цялата общност система за наблюдение и проследяване на цигарите и другите тютюневи изделия. Чрез нея страните членки се задължават да въведат механизми за маркиране с индивидуален код на всички легално произведени тютюневи изделия. Целта е да се избегне както нелегалната търговия с цигари, така и националните бюджети да не се лишават от данъци. Решението е взето на 15 декември, се вижда от съобщение на страницата на Европейската комисия.

Какво се предвижда

Въвеждането на идентификационен код и на цялата система за наблюдение и проследяване на цигарите и тютюна за ръчно свиване на цигари трябва да стане до 20 май 2019 г., а за останалите тютюневи изделия (например пури, пурети и бездимните тютюневи изделия) — до 20 май 2024 г.

В тези срокове всяка страна ще трябва да създаде система за генериране на тези кодове, която да е независима от производителите. Кодовете ще са съставени от букви и/или цифри и да бъдат поставяни както на опаковките на крайния продукт, така и на оборудването, което го произвежда. По този начин веднага ще се вижда например кутия цигари къде и от кого точно е произведена.

Междувременно всеки производител или вносител на такива продукти трябва да подпише договор с компания, която поддържа данните от тази система. Въпросните доставчици ще бъдат проверявани, за да се установи дали гарантират сигурност на данните и дали са независими от производителя. Комисията ще одобрява и "вторични" държатели на данните от системата, които ще съхраняват копия от първичните данни. До тях ще имат достъп властите в съответната страна. Едва след като тези стъпки бъдат изпълнени, системата ще започне да действа.

Европейското законодателство предвижда както властите, така и гражданите да имат възможност по даден номер на тютюнев продукт да проверят дали е легален. Това означава, че поне един от въвежданите кодове, трябва да е видим с просто око.

Какви са мотивите

В мотивите си от Европейската комисия посочват, че тютюнопушенето е най-честата, макар и предотвратима, причина за смърт в ЕС. В допълнение нелегалната търговия с тютюневи изделия улеснява достъпа на пушачите, включително на невръстни, до цигари, защото те са обичайно доста по-евтини от легалното производство. Върху тях освен това не се поема ангажимент да се поставят надписи, които целят да предупреждават пушачите за опасностите.

В допълнение контрабандата на цигари лишава бюджетите на страните от приходи всяка година. Да се измери обема на нелегалната търговия е трудно, но се смята, че в ЕС данъчните власти не успяват да съберат само в ЕС 11.1 млрд. евро годишно.

В мотивите на Брюксел се допълва и че приходите от незаконната търговия с цигари често отиват в полза на организираната престъпност, а в някои случаи и за подпомагане на терористична дейност.

Решението на ЕС е базирано на приета през 2014 г. директива, която предвижда въвеждането на система за проследяване на легалните тютюневи изделия.

Източник: Дневник
Снимка: Надежда Чипева, Капитал
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев