На пазар за мръвки до западните съседи

Месарски щанд
18.12.2017 / 11:07

Живеещите близо до западната ни граница често отскачат до Сърбия, за да купуват месо, основно защото там свинското е по-евтино, отколкото у нас, показа проверка на „Монитор”.

В големите магазини в Пирот например свинският бут може да се намери между 7,20 и 8,50 лв., а София във веригите започва от 8,90 лв. Свинският врат пък оттатък границата е около 6 лв. за кило, а у нас в суперите от тази цена е за 500 грама в опаковка, а в касапниците върви по 9-10 лв./кг и нагоре, минималните цени за цяла България според Системата за агро-пазарна информация са били 7,20 лв./кг. Свинското за готвене оттатък границата може да се намери от 5,50 до 7,00 лв. килото, а в София в търговска верига в центъра 5,70 искат за тарелка с 500 грама. Пилешките бутчета в Пирот се оказаха също по-евтини и цените им през миналата седмица бяха от 3,40 до 5,50 лв./кг, а в София във веригите са за поне 6 лв. килото. Замразената пуйката обаче у нас се оказва по-евтина и в центъра на София може да се намери за 5,50-6.00 лв./кг, а в Пирот цената и е между 7,00 и 8,50 лв./килото. И яйцата там са по-евтини, но на нашата граница е забранено да се внасят в България, защото са високо рисков продукт.

Именно тези разлики в цените на част от месото ще накарат доста хора да отскочат до съседите, особено живеещите близо до границата. Жители на Пирот споделиха, че в събота има много българи, дошли на пазар. Интересното е, че в градчето оттатък Калотина дори и в доста от малките магазини има постерминали и може да се плаща с банкова карта издадена в България и така няма нужда да обменяме левовете в динари. На места приемат дори българската валута, като я хвалят, че е яка пара, вързана за еврото.

На по-ниска цена в Сърбия, отколкото у нас, могат да се купят някои видове евтини сирена. Като там не опакованите сирена, мерени на кантар, варират от 4,07 до 12,70 лв./кг. У нас опакованите в търговските вериги най-често са от 6,00 до 15,00 лв. и нагоре за кило.

Разбира се, преди да тръгнем на пазар зад граница, е хубаво добре да си направим сметката за пътните разходи

От Драгоман разстоянието до Пирот е само 44 км, като трийсетина километра от тях могат да се минат по готовата отсечка от магистралата. По нея засега не се плаща за използването й, защото краищата й са недовършени, а на вече изградените на места терминали за тол такса няма персонал. От Драгоман до близкия до границата Димитровград (Цариброд), пък разстоянието е още по-малко - почти 21 км, от Сливница то излиза към 33 км, а от София - 62 км. Трябва да се има предвид обаче цените на горивата, които при съседите са по-високи, отколкото в България. Масовият бензин А-95 там е около 146 динара (2,47 лв.) за литър, а дизелът - около 149 динара (2,52 лв.).

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев