Туроператор обяви фалит, клиенти вече са платили екскурзии за празниците

Документи
19.12.2017 / 22:22

Туристическа агенция обяви, че спира дейността си след като дни наред не отговаряше на запитванията на клиенти, които са заплатили екскурзии за предстоящите новогодишни празници. Потърпевши потърсиха съдействието на "Дарик" в началото на деня, а след опити и ние да се свържем с туроператора, в ранния следобед той обяви, че спира работа. И препрати хората да си търсят парите от застраховател.

Обмисляйки къде да посрещнат 2018 година десетки попадат на екскурзиите, предлагани от "София тур и Холидей". Една от най-предпочитаните оферти е екскурзия до Лисабон. Трябвало да се пътува на 30 декември.

Цветанка Петрова заедно със семейството си платила около 2 хиляди лева, за да посрещне новата година именно там. Заплатила цялата сума още в края на ноември.

"Не отговарят на телефоните си. Платили сме си изцяло всичко в сроковете, обявени в тяхната оферта", споделя още Петрова.

Ощетените ни потърсиха в началото на деня, след като на адреса на офиса на агенцията не открили никого. "Дарик" направи всичко възможно да се свърже с туристическата агенция – и-мейлът ни не получи отговор, стационарните телефони, посочени на сайта, дават постоянно заето. За сметка на това в ранния следобед на сайта на агенцията се появи съобщение.

От него става ясно, че компанията прекратява дейността си. Твърди, че клюки в бранша повлияли фатално на реномето й. И препраща всички свои клиенти, на които е взела парите, към застрахователи, в които има сключена полица.

Малко след като туристическата агенция обяви, че спира дейност, от министерство на туризма разпространиха прессъобщение, в което настояват за спешна среща с управители и застрахователната компания. Пред "Дарик" главният директор на „Туристическа политика” Лиляна Арсова допълни какво се случва оттук-нататък.

"Дори управителите на фирмата да не откликнат за среща не е проблем всичките лица, които до момента са ощетени от туроператора да потърсят своята застраховка от застрахователното дружество", обясни Арсова.

От Комисията за защита на потребителите посъветваха ощетените хора възможно най-скоро да се свържат със застрахователя. Емилия Елчинова - главен директор на главна дирекция „Контрол на пазара” към КЗП обясни какво да направят потърпевшите след такъв момент.

"Договор за организирано пътуване плюс документа, с който е извършено плащането по дадения пакет. Всички документи, които притежава самият потребител. Това, което има да го приложи към заявлението, което ще бъде насочено към застрахователите", поясни Елчинова.

В каченото на сайта на туристическата агенция съобщение се казва, че ако клиент има нужда от допълнителни документи, може да се свърже с тях на мейл dragan.tour@gmail.com. Твърдят, че ще окажат пълно съдействие в най-кратък срок.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев