Нека отворим душите, призова патриарх Неофит в навечерието на Рождество

Патриарх Неофит
24.12.2017 / 22:24

Християнският свят е в очакване на Рождество Христово. Във всички православни храмове се отслужват празнични богослужения. Патриарх Неофит оглавява всенощното бдение за празника в храм-паметника "Свети Александър Невски".

Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя, нека му сторим място в забързаното наше всекидневие. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на празнично богослужение за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

"В нощта на очакване на Божия син, идващ в света, за да ни примири с небесата и тази година сме заедно в храма, за да възпеем Христос, в когото е нашата вяра и надежда, в който и чрез когото живеем и се движим, и съществуваме, и който е единствената наша истинска опора и крепост в християнския ни път към вечния живот и възкресението", заяви патриарха.

"Всяка година в Рождественската нощ ние отново се прекланяме, притихваме и смирено благоговеем пред дивното тайнство на Боговъплащението пред тази велика тайна на благочествието, която се открива днес пред нас, озарявайки света с Божествена светлина и донасяйки ни мира и благоволението. Слава във висините Богу и на земята мир между човеците благоволени. Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя, нека му сторим място в забързаното наше всекидневие, в което светът около нас ни залива със своята суета и ние често забравяме да търсим едното потребно, да събираме съкровищата си на небето дето ни молец, ни ръжда не ги яде и дето крадци не подкопават и крадат", каза още патриарх Неофит.

"Да отворим сърцата си и за тези около нас - за нашите ближни, които се нуждаят от топлината и уюта на дома, от грижа и внимание и като разпознаем във всеки от тях самия Господ Исус Христос да покажем и докажем вярата си в него като я уделотворим в милост и човеколюбие, в състрадание и благотворителност. Нека днес раждащият се богомладенец бъде с всички нас и с цялата ни църква, с нашите семейства и цялото ни общество.

Нека носените от него мир и благодатна помощ ни съпътстват във всички дни от нашия живот, да бъдем верни негови ученици и свидетели, достойни чеда на небесния наш Отец. Благословена да бъде и днешната празнична трапеза, събрани около която всички заедно да посрещнем идващия сред нас Господ. Благодатта, мирът и любовта на Божия син и общението във Светия дух да бъдат с всички нас. Честито Рождество Христово", допълни той.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев