Евродепутатите ни със 751 питания към ЕК

Европарламент
28.12.2017 / 09:33

Родните евродепутати са задали общо 751 питания към Европейската комисия (ЕК) от началото на мандата досега. 17-те наши избраници в ЕП са се изказвали също така цели 2556 пъти по различни теми, показа справка на „Монитор“ за отправените от тях въпроси и изказвания при дебати в пленарната зала или пък в някоя от комисиите, в които членуват.

БГ евродепутатите са поставяли във фокуса на комисията теми като приемането ни в Шенген, въздействието на вредните храни или по-точно двойните стандарти между продуктите на пазара в Западна и Източна Европа, както и защитата на данните, електронното управление, миграцията, заетостта и работните места.

Така с най-много питания се оказва Илхан Кючюк от ДПС който е успял да зададе 154 въпроса към еврокомисарите. Освен типични европейски теми, той е поставял на дневен ред и такива, които пряко касаят страната ни като бъдещото ни членство в Еврозоната, борбата с корупцията у нас, както и големия брой деца, които не посещават школа.

Втори в класацията се нарежда патриотът Ангел Джамбазки, който е задал цели 102 въпроса. Освен Шенген, в неговия фокус попада и разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани, което пък ще е основен приоритет по време на БГ председателството на ЕС през първата половина на 2018 година.

В топ пет попадат още Ева Майдел от ГЕРБ, както и социалистът Момчил Неков. Майдел е задала 92 питания от началото на мандата. Именно благодарение на нейната активност продължават да се дискутират теми като киберсигурността, движението и защитата на данни, електронното управление. Сред доста активните, макар и не рекордьори, са и повечето наши представители в Брюксел от ГЕРБ. Така например Андрей Ковачев е питал за действията на комисията срещу т.нар. фалшиви новини разхищението на храни, ДДС измамите и е-управлението. Емил Радев пък се е интересувал от радикализирането на мигрантите, квотите за бежанци и забраната за движение на диви циркови животни. Темата, която поставя Владимир Уручев пък е свързана с доставките на газ.

Социалистът Момчил Новаков от своя страна се е интересувал какво е направила ЕК в сферата на образованието, заетостта и работните места. Това са все теми, които повдигат и останалите евродепутати от БСП, сред които лидерът на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински и Петър Корумбашев. Последният замени в началото на годината Илияна Йотова, която зае поста на вицепрезидент у нас.

Евродепутатите от ДПС на свой ред са поставяли теми като миграцията, бежанците, борбата с антисемитизма и отношенията между ЕС и Турция.

Най-бъбрив от представителите ни в ЕП е Ангел Джамбазки, който се е изказвал цели 954 пъти, следван от Илхан Кючик с 302 изказвания и Ева Майдел, която е говорила 295 пъти. Изключително активни всички евродепутати са били при дебатите в ЕП за Шенген.

Консерваторът Николай Бареков пък е задал 22 въпроса и е направил 27 изказвания. Той е питал ЕК по ключовата за България тема относно действията на висши магистрати у нас, които уронвали престижа на съдебната система визирайки шефа на ВКС Лозан Панов. През лятото Бареков е задал въпрос доколко е допустимо поведението му, разкривайки политическите си пристрастия. Иначе сред другите теми, които е повдигнал, са експлоатацията на детски труд от корпорациите и какви са рисковете за здравето от палмовото масло.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев