Отпускат стипендии и за сираците в начален курс

Децата, останали без един родител, имат нужда от повече подкрепа от държавата
30.12.2017 / 10:44

Децата с по един жив родител да получават стипендии в училище още от началните класове, предлага омбудсманът Мая Манолова. Сега помощ за полусираците се предоставя само на учениците, завършили основно образование. Идеята за законодателни промени са част от кампания за защита правата на децата, останали с един родител, която общественият защитник започна в последния работен ден на годината.

Новата си инициатива Манолова започна когато самотна майка на три деца потърси помощта й за осигуряване на помощ за хлапетата й след смъртта на баща им. Сега полусираците имат право на наследствена пенсия, но само в случай, че починалият им родител има поне 5 г. осигурителен стаж. „Ще искаме да отпадне изискването за осигурителен стаж на починалия родител, ако той е на възраст до 25 г. Държавата и институциите наказват деца за чужда вина – за това, че някой не се е осигурявал или е бил в невъзможност да го направи“, заяви Манолова.

Отделно за да получават полусираците персонална пенсия, месечният доход на член от семейството, не трябва да надвишава 75 лв. Омбудсманът ще настоява този критерии да отпадне и персонална помощ да се отпуска независимо от дохода на семейството.

В момента държавата отпуска детски надбавки на всички полусираци, независимо от средствата, с които разполага семейството. За останалите родители важи изискването, че помощта се отпуска само на тези семейства, чийто доход на член от домакинството не надвишава 400 лв.

От догодина детските надбавки ще нараснат с между 3 лв. и 5 лв. Така за едно хлапе помощта ще бъде 40 лв., вместо досегашните 37 лв. За две сумата нараства от 85 лв. на 90 лв, а за три се увеличава с 5 лв. и ще достигне 135 лв. За да се разшири кръга на подпомогнатите семейства, кабинетът въведе допълнителен подоходен критерий за получаване на детски надбавки. Така от тази година пари ще получат и домакинствата с месечен доход на човек от 400,01 лв. до 500 лв. Те ще вземат 80% от пълния размер на помощта, което означава, че за едно дете сумата ще е 32 лв, за две – 72 лв, а за три – 108 лв.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев