България поема председателството на ЕС

Европредседателство
01.01.2018 / 11:03

От 1 януари 2018 г., Република България за първи път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Председателството се осъществява на ротационен принцип от всяка държава-членка за период от шест месеца. За да бъде гарантирана приемственост и последователност в работата на Съвета, е създадено „председателско трио“, което изготвя 18-месечна работна програма. България ще си партнира в „триото“ заедно с Естония и Австрия.

Основни приоритети на българското европредседателство са кохезионната политика, интегрирането на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар.

В рамките на шестте месеца, през които страната ни ще изпълнява този ангажимент, са предвидени 299 събития - предимно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и други градове.

Официалното начало на българското европредседателство е тази вечер - в Националния дворец на културата, където в рамките на концерта "Духът на Европа" ще бъдат изпълнени емблематични музикални творби от всички 28 страни.

По време на председателството си България ще бъде домакин на среща на върха с участието на държавните лидери от страните-членки на ЕС и държавите от Западните Балкани.

Основните задължения на председателството са да организира и ръководи работата на Съвета на ЕС; да ръководи заседанията на всички нива в Съвета и движи напред дейността на Съвета във връзка с Европейското законодателство, да насърчава сътрудничеството между държавите членки, да осигурява непрекъснатост на Дневния ред на ЕС и постигането на общите цели, да има активна роля във формулиране на приоритети по политиките и да представлява Съвета на ЕС в отношенията му с другите органи и институции на ЕС, трети страни и общността.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев