Видин, Враца и Монтана искат автономия, присъединяват се към Румъния

................................................
04.01.2018 / 12:35

Подписка за автономия и отделяне на Видин, Враца и Монтана от България организират в Северозапада. Сепаратистите твърдят, че искат да се присъединят към Румъния.

Организатора на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заяви, че един от мотивите му за инициативата е регионът да се спаси от корупцията в България. „Би трябвало да не сме част от тази корупция, ако се отделим”, каза Каменов.

„Северозападът сме известни с това, че сме борбени хора”, северозападният „сепаратист”.

Той припомни как населението на родния му регион е организирало Чипровското въстание срещу Османската империя, както и т.нар. Септемврийско въстание от 1923 година. Борис Каменов изтъкна, че хората от Северозапада винаги са се борили за „истинска демокрация”.

На въпрос защо иска Северозападът да стане част от Румъния, Каменов посочи без колебание по-ефективната румънска съдебна система и борбата с корупцията в северната ни съседка.

„Тяхната съдебна система е много по-демократична и реформирана”, каза той, цитиран от Нова тв.

Друг от „сепаратистите” заяви, че подкрепя инициативата, тъй като в Северозападна България няма работа.

„Работим по Козлодуй, Пловдив и други градове, а тук няма нищо”, каза мъжът.

Инициаторът на движението за независимост добави, че едва след като регионът получи независимост, ще се обърне към Румъния с предложение за присъединяване към нея. Ако северната ни съседка не пожелае да приеме отцепниците, тогава Северозападът просто щял да функционира като отделна държава.

На въпрос дали Монтана, Видин и Враца ще станат като Барселона, Каменов отговори, че на Северозапада му трябва „един човек като Пучдемон”.

Източник: Actualno.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев