Днес известната българска народна певица Валя Балканска има рожден ден

Валя Балканска
08.01.2018 / 12:32

Известната българска народна певица Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в с. Арда. Тя започва своята кариера през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Родопа" - Смолян, съобщава e-здравей.

В репертоара на Валя Балканска, представян по цял свят, влизат песни като "Шар планино", "Девойко, бално ли ти е", "Триста са пушки пукнали", "Хайдутине се молеха", "А бре, юначе лудо и младо", "Горо ле, горо зелена", "Майчинко, стара майчинко", но най-известното ѝ изпълнение е "Излел е Делю хайдутин".

Дельо хайдутин е роден в Златоградско. В периода на най-силното помохамеданчване на родопското население – към последната четвърт на XVIII век, той е защитник на християните. Легендата гласи, че Дельо се влюбва в българо- мохамеданката Гюлсюме. И макар, че турците я измъчват, за да го предаде, тя остава вярна на любовта си към него и го предупреждава. Твъди се, че песента е имала 40 куплета.

"Излеял е Делю хайдутин" в нейно изпълнение е повод за национална радост, след като през 1977 г. неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в космоса с двата американски космически кораба Вояджър, които през 2004 г. напуснаха пределите на Слънчевата система.

Космическият летателен апарат Вояджър 1, изстрелян на 5 септември 1982 г., носи плочата със записа на песента „Излел е Дельо хайдутин”, изпята от Валя Балканска.

Първите варианти на песента са записани от Георги Чилингиров и Надежда Хвойнева. Записът на Валя Балканска е осъществен от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг. В края на 60-те години той прави записи на оригинални български народни песни. Една от тях е песента на Валя Балканска. След сериозна селекция и обсъждания Карл Сейгън се спира на изпълнението на Валя Балканска.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев