Домът на Гео Милев в Раднево – табу за външни посетители

Статуя на Гео Милев
11.01.2018 / 10:44

За пореден път домът, където на 15/23 януари 1895 година в Раднево е роден поетът Гео Милев е затворен за посещение, алармираха опитали се да надзърнат в къщата. Репортерска проверка на "Монитор" установи, че домът е под ключ от лятото на миналата година, когато стана ясно че въпреки мащабен ремонт основите се наводнят и влагата прониква във вътрешността.

По думите на кмета на общината д-р Тенко Тенев е било направено цялостно проучване, имало изготвено и инвестиционно предложение, което предстояло да бъде обсъдено. За отводняването на терена ще бъдат необходими между 15 и 20 000 лв, коментира градоначалникът, сумата щяла да бъде записана в бюджета за т.г. Най-рано обаче ремонтните работи можели да започнат през пролетта.

Около 70 000 лв плати за последния ремонт през 2014 година общината, припомнят запознати, според които обществената поръчка спечелила фирма на близък до тогавашния кмет д-р Юлиян Илчев.

Над 76 000 лв плати през 2011 година община Раднево , за да си върне обратно домът-светиня, който по силата на реституционните закони беше върнат на собствениците. Те имаха идея вътре да заработи кръчма , това така и не се случи под натиска на общественото мнение.От общината имаха идея да настанят в двете помещения на сградата макар и скромна музейна сбирка, посветена на Гео Милев и баща му, книжарят Мильо Касабов. Преживе Леда Милева подари вещи и документи от личния си архив, сред тях са пишеща машина „Континентал“, очила, документален филм и др., които така и не бяха показани пред широката публика.

Снимка: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев