Подредиха револвер на четник до пистолета на Яворов

Дългогодишният уредник на къщата – музей „П.К. Яворов“ в Чирпан Тодор Иванов с черните очила на поета, носени от него след първия му опит да се самоубие през 1913 г.
13.01.2018 / 17:16

Оригинален шестзаряден револвер „Гасер“, по-известен като Черногорец, принадлежал на Ташко Горов - дългогодишен телохранител на поета Пейо Яворов, намери място в експозицията на лирика-харамия в родния му чирпански дом. Оръжието е подарено на музея от внука на поборника, юристът Филип Горов. То е изложено във витрина, редом с оръжието на Яворов от времето, когато е водил чета за освобождението на Македония.

Стотици са експонатите, събрани през годините от 1954-а до сега, сред тях има оригинални ръкописи, документи и книги от личната библиотека на гениалния творец, каза уредникът Тодор Иванов. Сред най-новите постъпления в навечерието на 140-та годишнина от рождението му са тъмните очила, които е носел след опита за самоубийство (1913 г.) и ослепяването си и кутийка, където е съхранявал попивателни хартийки.

Сред първите пристигнали да разгледат експозицията в Чирпан за 140-тия рожден ден на Яворов на 13 януари бяха ученици, които са участвали в традиционните вече национални конкурси за поезия и проза „И ти се в мене- ти, родино моя“ и рисунка „Недорисуван свят“ в памет на самоубилата се негова прапраплеменичка Василия Стоилова. Над 150 деца от цялата страна са изпратили свои произведение: стихове, есета и картини. Най-добрите от рисунките ще бъдат показани на 15 януари в изложбената зала „Георги Данчов-Зографина“, когато ще бъдат обявени и победителите.

Привечер в събота огънят на Яворовите литературни дни пред бюст-паметника му в двора на къщата ще запали председателят на съюза на арменските писатели Едвард Милотосян, след което тинейджъри с четнически униформи ще го пренесат до паметника в градския парк.

Източник: Монитор
Снимка: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев