Договорът за тол системата подписан

Коли
15.01.2018 / 14:47

След повече от две години забавяне, днес бе даден старт за въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси. 150 милиона лева е стойността на договора, подписан между изпълнителя и Агенция „Пътна инфраструктура“. Срокът за изпълнение е 19 месеца. Тол системата ще въведе справедлив модел на таксуване, изтъкна регионалният министър Николай Нанков. Увеличение на цените на винетките за леките автомобили няма да има, подчерта министърът.

Тол системата ще бъде проектирана и изградена за 7 месеца, а през останалите 12 ще се правят тестове и оценка на ефективността й, съобщава Дарик.

Автобусите и тежкотоварните автомобили ще заплащат за изминато разстояние по цени на километър, които предстои да бъдат определени. За колите ще се ползват електронни винетки с фиксирана стойност, обясни министър Нанков.

"Тя ще въведе справедливият, честният модел на таксуване при преминаване по нашите пътища. Защо казвам справедлив и честен модел? Защото понастоящем 70 на сто от приходите в пътната агенция на база на винетните такси се формират от ползвателите на колите, а тези, които амортизират в пъти повече пътищата - камионите, съставляват по-малко от 30 на сто от стойността на всички приходи, които агенцията събира", каза Нанков.

Около 1 милиард лева приходи се очакват през първата година след въвеждане на тол системата, което е в пъти повече от приходите в момента. Всички средства ще се използват за пътна инфраструктура.

Първите задачи при проектирането на тол системата са изборът на обхват и създаването на удачен модел за гъвкаво тарифиране, заяви регионалният министър и добави, че по-гъвкавите тарифи ще дадат възможност за уикенд винетка и еднодневна винетка за леките автомобили.

Цената на винетките няма да се повишава, изтъкна Николай Нанков. "Цените няма да бъдат повишавани с електронните винетки, точно обратното - много по-лесна за функциониране ще бъде системата, няма да разпечатваме, отпечатваме и съхраняваме хартиените винетки, няма да бъдат лепени на предните стъкла, а съответно с видео контрол ще бъдат администрирани и ще бъде съблюдавано спазването на нормативите, респективно дали водачът е купил винетка за автомобила си", каза министърът.

Изпълнител на проекта за тол системата е консорциумът “Капш трафик солюшънс” около австрийската компания “Капш”. Той спечели, като предложи 50 милиона по-малко от очакваните 200 милиона лева, а наред с това получи максималната възможна техническа оценка от 100 точки.

“Капш” има зад гърба си подобни поръчки в няколко европейски държави. Консорициумът ще изгради тол системата за своя сметка, а очакванията са българската държава да я изплати от приходите след въвеждането й в рамките на три години.

Източник: Фокус
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев