Отлагат обявяването на грипна епидемия в Стара Загора и областта

Грип
19.01.2018 / 17:39

На 19 януари се проведе заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с остри респираторни заболявания и грип, на което се взе решение, че към момента няма основание за обявяване на грипна епидемия в област Стара Загора, съобщава в публикация NBP.bg.

За ограничаване на разпространението на вирусните инфекции и грипа е необходимо да се спазват следните правила:

избягване на престой в затворени пространства, където се събират много хора. На такива места има и потенциални вирусоносители, както и всички възможности за лесно предаване на вируса от човек на човек. Такива места са молове, детски центрове на закрито и др.

извършване на често проветряване на помещенията, където престояват повече хора

избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце

носене на предпазна маска

Маска може да се носи както от болния, така и от здравия човек. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако се носи от болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива.

добра хигиена на помещенията

избягване на тютюневия дим

Тютюневият дим нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции

избягване на преохлаждане или изсушаване на лигавиците

Преохлаждането или изсушаването на лигавиците в резултат на претопляне (от прекалено топлия въздух и липсата на овлажняване), също ги правят по-уязвими и по-лесен вход за инфекциозните причинители.

РЗИ – Стара Загора засилва контрола на детските заведения за спазване на сутрешния филтър – недопускане на болни деца и персонал. Засилено ще се следи за спазване на дезинфекционния и противоепидемичен режим в лечебни и здравни заведения.

Ще продължава ежедневното проследяване на стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще се предприемат съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев