Църквата гони с молитви конвенцията за третия пол

Попове
24.01.2018 / 12:10

Светият синод на Българската православна църква реши всекидневно във всички храмове и манастири в страната да се отслужва молитва против приемането на Истанбулската конвенция от страната ни, стана ясно от негово решение.

„Като помним думите на Господа „…без Мене не можете да вършите нищо” (Йоан.15:5) в тези дни на тежки духовни изпитания на вярата и съвестта на Православния български народ, Св. синод на БПЦ – БП призовава Православния български народ с усърдна молитва да изпроси Божията помощ да не бъде приета Истанбулската конвенция, която, според нас, би довела до „духовна смърт” на народа и единодушно реши: Извънредно, всекидневно във всички храмове и манастири в диоцеза на Българската православна църква – Българска патриаршия да се отслужва молебния канон към Св. Богородица. Обръщението на Св. синод относно ратифицирането на Истанбулската конвенция да се прочете след светата литургия от църковния амвон на 28 януари т.г. – Неделя на митаря и фарисея“, пише в решението на синода.

Скандали съпроводиха в същото време вчерашната дискусия в СУ за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, позната също като Истанбулската конвенция, която на практика узаконява т.нар. джендър идентичност, добила популярност като третия пол.

Голямата аула на Алма матер се препълни от защитници и противници на документа, който все още не е ратифициран от парламента. Ден след като Светият синод призова НС да не подкрепя конвенцията, в СУ, за да защитят позицията на църквата пристигнаха митрополитите. В организирания от шефката на НС Цвета Караянчева дебат се включиха и граждански организации, омбудсманът Мая Манолова, вицепрезидентът Илияна Йотова, министрите на външните работи и на правосъдието Екатерина Захариева и Цецка Цачева, депутати и дипломати. Междувременно протестиращи срещу документа се събраха пред парламента, докато и контрапротестиращи в негова защита застанаха под прозорците на НС в градинката между университета и НС.

Контра протестиращите обаче въобще не успяха да смутят старозагорския митрополит Киприан, който заклейми конвенцията.

„Истанбулската конвенция води до духовна смърт. Истанбулската конвенция отваря вратата към морален разврат. Конвенцията е средство за насаждане на чужда нам система. Нов превод няма да промени нищо - с джендър в оригинала се преследват цели, различни от насилието. Чрез употребата на понятието "джендър" се въвежда една идеология, която отрича, че човекът съществува като мъж и като жена. Според тази идеология биологичният пол няма значение за човешката идентичност, а представлява диктатура на природата над човека. Това отрича основната библейска мъдрост- И сътвори Бог човека по свой образ, като мъж и жена ги сътвори“, настоя владиката. Той атакува документа, излагайки позицията на синода, според която изучаването на нестереотипните роли подкопава брачния съюз между мъжа и жената. „Горко на ония, които доброто считат за зло, а злото за добро“, припомни библейските слова митрополитът. Думите му нажежиха обстановката в залата и предизвикаха освирквания от част от присъстващите в нея, като се наложи квесторите да въвеждат ред. В отговор на тази реакция пък дядо Киприан се прекръсти и напусна мероприятието заедно с всички останали представители на Светия синод.

Цачева от своя страна призна, че до нея също са се обърнали противници на документа, като получила писма от различни неправителствени организации. Тя обясни, че конвенцията може да бъде ратифицирана, но с резерви, както постъпили редица други държави.

„От 28 държави членки, които са подписали, 17 са я ратифицирали повечето със забележки. Аз също съм предложила да направим това, тъй като има разминаване с българското законодателство“, обобщи Цачева, според която понятието „джендър“, използвано като „пол“, не замества понятието „жени и мъже“, а цели преборване на стереотипите, свързано с пола и насилието над жени именно заради пола.

„Психическото насилие, преследването и насилствените бракове не са криминализирани в действащото законодателство“, подчерта и Манолова, която бе категорична, че няма как да се реализира идеята проблемът, който бил „поверен“ изцяло на НПО-тата, да бъде решен чрез промени в НК. Освен това тя обори твърдението, че с конвенцията се въвеждат нови за обществото ни термини, като посочи, че този за социалната роля на пола вече го има в българското законодателство, и по-точно в Закона за равнопоставеност на жените и мъжете. „И не е довел до трети пол“, посочи омбудсманът.

Междувременно след БПЦ и Католическа църква в България застана срещу конвенцията и препоръча на кабинета да поиска от Брюксел преразглеждането й.

Още снимки от новината

Протест

 

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев