Протести на надзиратели из цяла България днес

Протест надзиратели
31.01.2018 / 11:45

Служители на затворите и съдебната охрана излизат на протести в 22 града днес. Протестите са организирани от Синдикат на служителите в затворите в България и Синдикат "Охрана" и ще се организират пред съдебните палати в различните градове.

Очаква се в протестите да участват над 5000 души. В тях ще се включат надзиратели от София, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Смолян, Враца, Пазарджик, Русе, Видин, Кюстендил, Благоевград, Шумен, Перник, Плевен, Ловеч, Монтана, Стара Загора, Благоевград.

Протестните мероприятия са насочени срещу лошите условия на труд в българските затвори, ниските заплати в двете дирекции (350 евро) и критичното съотношение между надзиратели и лишени от свобода (1:100 души).

От сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" дават сигнал към политиците за нуждата от промяна в отношението към проблемите на сигурността в затворите в ЕС.

В зависимост от поведението на институциите, акцията на Сдружение "Синдикат на служителите в затворите в България" и Синдикат "Охрана" ще продължи с флашмоб изпълнения и протести на различни места в София в т.ч. и по време на посещенията на министрите на правосъдието от Европейския съюз.

В София протестът започна в 8:30 часа. Протестиращите пуснаха в небето балони, които по думите им символизираха отлетелите напразни обещания към тях.

В останалите градове протести ще има през целия ден, като часовете, около които ще се проведат те основно са около 12:00 и 17:00.

„Нашите протести се чуват. С Министерството на правосъдието водим преговори от 6 месеца и то е на мнение, че нашите искания са справедливи, навременни, адекватни и законни. 15 дни, след като е изпратено писмо до Министерството на финансите, дали ще бъдат изпълнени нашите искания,отговор на това писмо няма, което показва отношението към сектор "Сигурност". 5-процентното увеличение беше машинално за целия сектор. В момента с последното увеличение в МВР, с тези 100 млн.,които бяха дадени, се получава ножица в заплатите на служители по един закон, тъй като ние сме служители по един закон с колегите от МВР, със сходни длъжности задължения, от порядъка на 200 лв.", коментира пред БНТ Ивайло Григоров, член на Синдикат на служителите в затворите след началото на протеста пред Съдебната палата в София.

Красимир Бекяров, председател на Синдикат "Охрана" допълни:

„Символът на балоните, които пуснахме, беше изпълнение на едни празни обещания, тъй като 6 месеца се дават едни обещания, каквото в сектор Сигурност, това и при вас и ние го видяхме, празните обещания литнаха в небето. Не достигат служители. Ние не можем да поемем всички съдебни сгради, които по закон би следвало да охраняваме. Много сгради се охраняват и от по един служител. Това е и на база на това, че непрекъснато се откриват съдебни зали. Само за последните няколко месеца се пое охраната на новия районен съд, сградата на стария си остана".

"Голяма част от съдебните сгради, които би следвало да бъдат охранявани по закон, в момента не се охраняват, тъй като щатната численост на Главна дирекция "Охрана" е крайно недостатъчна, а голяма част от съдебните сгради пък се охраняват от един служител, което не е охрана, а едно присъствие и във времената на нарастваща опасност от международен тероризъм, това е, смея да твърдя, безотговорно", допълни Бекяров пред БНР.

В Сливен, където е единственият в страната женски затвор, на протеста пред Съдебната палата в града са и служители на Съдебната охрана, а поводът за недоволството припомня синдикалистът Цветан Михайлов:

"Нашето искане от девет години насам е за изравняване на нашия статут с останалите служители от сектора. Имам предвид МВР и МО. В момента и двете ведомства имат по-високи трудови възнаграждения".

Източник: КРОСС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев