Работна среща в Сливен

Областна управа Сливен
31.01.2018 / 18:42

На 24 януари 2018 година се проведе работна среща по покана на г-жа Димитрина Петкова, заместник областен управител на област Сливен, с участието г-жа Камелия Грозева, представителна на НАСО за областта и г-жа Тотка Костова, директор на Регионална дирекция Сливен. На срещата, която продължи повече от два часа, се поставиха важни социални теми, свързани с промените в Методическо указание за уеднаквяване на практиката при прилагане на Закона за социално подпомагане и Правилника за прилагането му, утвърдени със заповед № РД 01 – 0015 от 05.01.2018 г. на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане; трудовата заетост за хората с увреждания; новият закон за социални услуги; националната стратегия за дългосрочна грижа за периода от 2018-2021 г. Г-жа Петкова акцентира върху проблемите за намиране на работа за хора с увреждания в община Сливен.

 

След направените предложения се взеха следните решения:

- РДСП да проведе обучение с направените промени в ППЗСП с представителите на социалните услуги, доставчиците на социални услуги, държавно делегирана дейност на територията на област Сливен, вкл. и образците на формуляри по прилагането му.

- Зам. Областния управител г-жа Петкова се ангажира да проведе среща на 02.02.2018 г. с Директора на дирекция „Бюро по труда Сливен“ г-жа Тихомира Димитрова, Директора на РДСП Сливен и представителя на НАСО за Сливен, със цел запознаване с Националната програма за заетост, обучение и насочване към подходящи програми на хора с трайни увреждания през 2018 г.

- Да се проведе работна среща под ръководството на областния управител Сливен, РДСП, “ДСП“ Сливен, ръководствата на четирите общини Сливен,Нова Загора, Котел и Твърдица, доставчиците на социални услуги в област Сливен и НАСО за стартиране на диалог за новия закон за социалните услуги, действията за изпълнение на националната стратегия за дългосрочна грижа 2018-2021, за социалната политика на МТСП през 2018 година за осигуряване на условия за работа и брой заетост на хората с увреждания.

- Да се повдигне дебат за създаване на „Център за социални и трудови умения“ за защитена и подрепена заетост за осигуране на работни места за хора с комплексни увреждания в община Сливен.

- По т.т. 2 и 3 от срещата да бъдат поканени зам.министъра на труда и социалната политика г-жа Росица Димитрова и зам.министъра на труда и социалната политика г-жа Султанка Петрова, работодатели отворени към наемане на работа хора с увреждания.

Източник: NASO
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев