Пуснаха енциклопедия с обяснения за смяна пола

Деца
02.02.2018 / 11:14

Детска енциклопедия, в която се говори за операции по смяна на пола и секс между хора от един и същи пол. Това стана една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи. Оказва се, че самата книжка е издадена у нас преди няколко години, но това става актуална покрай дебатите за Истанбулската конвенция.

Идва въпросът на колко години е редно да се говори с децата за тези неща и по какъв начин трябва да им бъде обяснено?

Александър Тренев от издателство „Световна библиотека” припомни пред Нова тв, че на днешната дата германската 6-а армия капитулира при Сталинград.

„Ако не беше тази победа, ние нямаше да водим този разговор, защото обектът на тази книга щеше да е в крематориумите”, подчерта той.

„Тази енциклопедия е част от един голям енциклопедичен и образователен проект”, каза той. Той заяви, че книгата не е издадена съвместно с неправителствени организации и фондации. Тренев добави, че книгата третира много важни въпроси, като този за сексуалното насилие.

Според психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова има определени внушения в енциклопедията.

„Имам притеснения, че в един момент това може да стане леко и тихомълком част от някаква образователна програма”, каза тя.

„Човечеството е оцеляло милиони години без да бъде учено така агресивно на толерантност”, вметна психиатърът.

„Тази енциклопедия няма нищо общо с третия пол, няма думата джендър и е абсолютно ирелевантна към Истанбулската конвенция”, подчерта издателят. На въпрос дали действително броят на хората „от един и същи пол, които се обичат, се увеличава неимоверно”, както пише в енциклопедията, той каза, че книгата почива на проверени факти.

„Основното послание на тази глава, която е не повече от два процента от цялата книга, е толерантност”, подчерта Тренев. Той каза, че проектът се радва на изключително голям интерес в цял свят.

Д-р Гълъбова каза, че в днешно време подобни въпроси и като цяло сексуалното образование, зависят от родителите, като „по-консервативните” от тях очакват децата им сами да ги повдигнат, а „тези в другата крайност” сами започват разговор по темата. Като професионален психиатър тя изрази мнение, че най-разумно е тези разговори да започнат да се водят, когато детето е на 10-12 годишна възраст.

Тя подчерта, че е важно какво информация ще достигне до децата, както и че родителите

трябва да са внимателни как се образоват подрастващите.

„Децата са внушаеми и манипулируеми”, поради което е важно „как ще се поднася информацията”, която те получават.

Книгата е „безценен помощник на родителя, да може да образова детето си по деликатни теми”, каза издателят Александър Тренев.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев