Недоволство сред личните лекари, замислят се за протест

Лекари
11.02.2018 / 18:46

Недоволството на общопрактикуващите лекари може да прерасне в ефективен протест, съобщава БНТ. Причините - недостигът на средства в бюджета, изискването да описване на касови бележки, след преглед на пенсионери и готвени промени в наредбите за диспансеризация и профилактични прегледи. От съсловната организация предупредиха, че има опасност личните лекари с големи пациентски листи да спрат да записват нови пациенти.

В пациентската листа на доктор Николова са записани около 2500 души. В зависимост от възрастта им касата ѝ плаща между 1 лев и 5 стотинки и 1 лев и 47 стотинки. Доктор Николова се стреми да не надвишава лимита от 2500 пациенти, защото ще се наложи да назначи още един лекар.

"Ние нямаме финансовата възможност да назначаваме втори колеги в практиката. Особено, ако при един праг от 2500 те станат примерно 2510. Тези 10 души просто няма да дадат възможност да се осигури заплата на този лекар", коментира д-р Гергана Николова - общо практикуващ лекар:

Дори и да осигурят пари за заплата, доктор Николова не знае, дали ще може да намери втори лекар.

"Откакто е стартирала реформата непрекъснато намаляваме и няма нови колеги, които да дойдат дори и на освободени практики да заемат мястото, пък камо ли да работят като втори човек", допълва тя.

Пациентите се опасяват, че ако лекарите с големи листи спрат да записват нови хора правото им на избор ще бъде ограничено.

От сдружението на общо практикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

"Оставете всеки да си менажира практиката. Вие осигурете средствата. Така, че да могат да се привлекат допълнително хора. Ако щете, отпуснете целево средства - за назначаване на сътрудници", обяви доц. Любомир Киров - председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Промени в наредбата за специализация, с които да се привлекат нови кадри, повишаване на потребителската такса и по-добро разпределяне на бюджета искат от сдружението. Предупреждават, че недоволството в редиците им може да прерасне в протест, заради промени в наредби, които се готвят в момента.

"Когато колегите кажат писна ни, нещата ще се случат и няма кого да известяваме предварително. Няма въобще да го обявяваме предварително то просто се случва", каза още доц. Киров.

Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек. Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и здравното министерство не са постъпили.

Източник: КРОСС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев