Изпращаме изключително динамична седмица на събития, случили се в Сливен(ОБЗОР)

Сливен
11.02.2018 / 21:35

Отминаващата седмица се оказа изключително динамична за Сливен. През този период се проведоха два протеста.

Първият протест се състоя на шести февруари и бе срещу оптимизация на училищната мрежа в община Сливен. Демонстрантите издигнаха плакати срещу т. нар. реформа в образованието. В изказванията си родители и ученици призоваха да не се настройват едни срещу други учебни заведения, учителски колективи и деца. На протеста стана ясно, че предложението за оптимизация на училищната мрежа е оттеглено от Общинския съвет.

Вторият протест бе в защита на Пирин. Той се проведе на 8 февруари. На протеста имаше 20-на души. Появиха се и нови лица, пише Sliveninfo.

През тези седем дни се случиха и други значими неща в нашият град.

В петък стана ясно, че Регионален исторически музей – Сливен е подарил на библиотека „Христо Ботев“ в Кишинев свои издания – сборници от научни конференции, годишници и др. Дарението е предадено чрез доц. Стефанов на директора на градската библиотека „Б.П.Хашдеу“.

Тази седмица, по време на работна среща на зам.-кмета по хуманитарни дейности Пепа Чиликова с представители на Съюза на българските художници в Сливен, Художествена галерия „Димитър Добрович“, Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ и Художествена галерия „Йордан Кювлиев“, бе обсъдено да бъде възобновено връчването на наградата „Сирак Скитник“ след петгодишно прекъсване. Наградата е регламентирана в общинската наредба за символиката и се присъжда на художник за най-добро представяне през годината и постижения в изобразителното и приложно изкуство. Участниците в срещата се обединиха около идеята за организиране на Национална изложба на изобразителното изкуство – Сливен, по време на която да бъде връчена голямата награда „Сирак Скитник“.

На провелото се първо заседание на организационния комитет бяха обсъдени и избрани участниците в 22-то издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“- Сливен 2018 г. В срещата взеха участие представители на Общинската администрация, училищата, експерти от Регионален исторически музей и хореографи. По време на заседанието бяха разгледани 26 заявки от 15 държави. Утвърдени за участие бяха състави от Албания, Египет, Индия, Латвия, Румъния, Хърватска и Чехия. Тази година се предвижда фестивалът да се проведе в периода от 15 до 17 май.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев