Бой и тормоз в дом за деца в Борован

.........
13.02.2018 / 13:30

Нови шокиращи кадри с физически и психически тормоз над деца, лишени от родителска грижа, излъчиха "Господари на ефира" . Видеото е заснето в Център за настаняване на деца от семеен тип в Борован. На кадрите се вижда как изпълняващата длъжността управител на центъра Людмила Петрова бие, скубе и нарича "смрад" едно от децата.

Пред екип на предаването тя призна, че съжалява за случилото се и подчерта, че това е единичен случай. "Извинявам се за реакцията, реагирала съм доста емоционално, не се държим така с децата, държим се по много по-добър начин", заяви тя.

По случая вече е образувана проверка.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни пред Нова ТВ, че за изтезаване и за причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица наказанието е до 3 години лишаване от свобода. "Може би трябва да се помисли и на законодателно ниво дали да не се увеличи размерът на наказанието – превантивно, за да се препятстват подобни прояви. За българската прокуратурата децата са деца и трябва да се погрижим за тях”, коментира тя.

„Прокуратурата ще се само сезира, ако клипът съдържа в себе си данни за извършено престъпление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон, но прокуратурата е орган, който се включва след извършване на престъпление. Ще се опитаме чисто превантивно да проведем кампании, за да се предотвратят подобни прояви, но основната функция на прокуратурата е да разследва престъпления. Има ли извършено престъпление – ще разследваме и ще предадем виновните на съд”, заяви Румяна Арнаудова.

Кметът на Oбщина Борован Десислава Тодорова обясни, че след излъчените кадри на жестокост Людмила Петрова вече няма да е временно изпълняващ длъжността управител на центъра.

„Възпитателката ще си понесе съответните дисциплинарни мерки, след като ми бъде предоставен доклад на регионалната дирекция за социално подпомагане, Агенцията за социално подпомагане и Държавната агенция за закрила на детето. На този етап имам само предоставен доклад от служителите, които са в Община Борован”, подчерта кметът.

Източник: Монитор
Снимка: "Господари на ефира"
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев