Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер разтърси тази нощ Пловдив и Асеновград

Района на земетресението е Асеновград-Пловдив
22.02.2018 / 09:32

Тази нощ земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер е регистрирано край Асеновград. Земният трус е бил около 01:41 ч. през нощта на около 2 километра от Асеновград и на дълбочина от 14 км.

По първоначална информация земетресението е усетено в Пловдив и другите населени места в региона. Има съобщения, че са го усетили, дори и по високите етажи в София.

Земетресението попада в категорията на умерените земетресения, които не водят до щети и пострадали, но предизвикват уплаха и дискомфорт. Трусът е продължил няколко секунди и е бил съпроводен със силен тътен.

Няма данни за щети и пострадали, съобщиха от общината в Асеновград. В местната пожарна също не са постъпвали сигнали за проблеми свързани с труса.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН, съобщиха че е имало над 20 значително по-слаби вторични трусове, най-силните два, от които са били с магнитуд около 2.5, като не е изключено слабата сеизмичност да продължи и през деня, но хората едва ли ще усещат, посочва NOVA.

Тези около последващи земни трусове през тази нощ в Пловдивско са в категорията на микро земетресенията и дори не са били усетени от хората.

Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 4,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът - на около 2 километра североизточно от Асеновград. Сред градовете, в които е било усетено земетресението са София, Асеновград, Пловдив и Благоевград.

Снимка: www.emsc-csem.org
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев