Разнобой за промените в ТЕЛК

.........
23.02.2018 / 10:24

Пълен разнобой и липса на единно виждане за промените около медицинската експертиза цари сред управляващи и пациенти. Това стана ясно по време на обсъждането на Концепцията за реформиране експертизата на работоспобността, която представиха социалният министър Бисер Петков и зам. здравният министър Светлана Йорданова пред депутатите от социалната и здравната комисии днес. Както clinica.bg вече писа основната идея в нея е експертизата да се раздели на две части, така че да се ограничи потока на хората, които получават инвалидни пенсии.

Непрекъснатото увеличаване на хората с увреждане и разходите за инвалидните пенсии са част от причините за предприемането на промените от държавата, стана ясно от думите на социалния министър. Разходите за инвалидни пенсии в страната са се увеличили от 244 млн. лв. през 2000 г. до 1.7 млрд. лв. през 2016 г., расте броят на новоотпуснатите пенсии, за миналата година те са 28 945, отчете Бисер Петков. Според данните на НОИ 273 хил. или половината от хората с инвалидни пенсии са в трудоспособна възраст, а голяма част от тях дори работят. Всичко това е довело социалното министерство до идеята да се раздели медицинската експертиза на две.

Едната част ще е за вид и степен за увреждане и тя ще се контролира от здравното министерство, а втората ще е за работоспобността - за нея ще трябва да изградим нова система, като тя ще определя възможността хората да работят, обясни Бисер Петков. Според него това ще помогне на системата да работи по-добре и ще намали разходите за инвалидни пенсии. Голяма част от депутатите и хората с увреждания обаче не са на това мнение.

С най-голям скептицизъм към предлаганите идеи се отнасят от БСП

Защо трябва да се делят комисиите на две, не е ясен крайният ефект, каза проф. Георги Михайлов от левицата. Според колегата му Михаил Христов, който сам има увреждане пък, това няма да помогне по никакъв начин.

"Направете нещо за нас хората с увреждания, срам ме е, че съм народен представител, когато отиват да им покажа тази концепция, заяви той. Според него е по-добре да се инвестират 10 млн. лв., за да се изгради у нас завод за производство на помощни средства и така да се оптимизират разходите от 50 млн. лв. за тях на година. Няма нужда фирмите да крадат, защото сега някои хора не знаят, че дори имат изписана протеза", заяви Христов. Той настоява да се облекчи и административния режим за придобиване на помощи от хората с увреждания. Сега трябва да вземат 3 документа, за да получат 40 лева и казвате, че сте улеснили административно хората с увреждания, възкликна депутатът.

Нееднозначно се оказа мнението на депутатите от Обединени патриоти

Не са 5% фалшивите пенсии, а много повече, от 38 деца при едно джипи на село, 34 от тях са с епилепсия, заяви на д-р Калин Поповски. Според него трябва да се пресекат злоупотребите, но не е ясно доколко възможно е това да стане по модела, който се предлага. Лекарите по трудова медицина работят в частния сектор, как ще ги интегрираме да работят в тази нова комисия за работоспособността, знаем и колегите за професионални болести колко са малко, откъде ще ги вземем, попита той. Според него смисълът е ТЕЛК-овете да работят по-бързо и протезите да се правят в България, а не да се внасят.

Различни се оказаха и мненията на самите хора с увреждания

„Говоря от името на 150 000 българи, апелирам дебата да продължи, тъй като темата е много сериозна, комплексна и трябва да говорим по нея. Опитите за бързи решения ще бъдат погрешни", заяви Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. Според него промяната, която предлага социалното министерство ще доведе до отнемане на права на инвалидите. Той не е съгласен и с обвиненията на властите, че броят на хората с увреждания е прекалено голям, защото има много мними инвалиди. Една от главните причини за нарастване на хората с увреждания е развитието на медицината, защото тя забавя леталния изход от определени заболявания, обясни той. Срещу предлаганите промени се обяви и Адриана Стоименова, изпълнителен директор на Центъра за Психологически Изследвания и зам. председател на Националния Съвет за Интеграция на Хората с Увреждания. Според нея НОИ няма работа при оценката на работоспособността, а проблем със спирането на инвалидните пенсии ще се появи, защото у нас хората с увреждания няма къде да работят. Спекулация е и че има толкова голямо нарастване на разходите за инва,идни пенсии, категорична беше тя.

Цифрите са несъпоставими – през 2000 г. минималната заплата беше 90 лв., а сега е 510 лв., каза тя. На същото мнение се оказа, че е и председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов, който дори отправи забележка към социалния министър за тази неточност.

Че промените няма да решат проблемите на хората с увреждания, а ще ги усложнят, смятат и лекарите.

Работоспособността им зависи от много фактори, а експертизата трябва да определя вредните условия например за един епилептик да не е шофьор в автобус, каза д-р Боряна Холевич, председател на Асоциацията на лекарите в ТЕЛК. Според нея единственото спасение е повишаване на контрола чрез въвеждане на единна електронна система.

Зад промените обаче застана Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждане към МТСП. „При сегашния модел една медицинска комисия слага дъмга че си човек със 100% увреждане и ти ставаш несправедливо натирен. А всички филми са пълни с IT-гении на инвалидни колички, обясни той. На неговата позиция се оказаха и работодателите в лицето на Васил Велев, председател на АИКБ.

"Средствата за пенсии са нараснали 7 пъти и никой не е доволен освен измамниците, трябва да е обратното. Трябва да се прави разлика между човек с увреждане и неработоспособен човек", категоричен беше той. В крайна сметка депутатите не взеха решение дали приемат предложения модел, за да продължи той по-нататък към пленарна зала.

Източник: clinica.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев