Лекарският съюз ще подпише Националния рамков договор за 2018-а

.........
24.02.2018 / 22:33

С 229 гласа "за", 28 "против" и 7 "въздържал се", Българският лекарски съюз (БЛС) взе решение да подпише нов рамков договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това се случи на редовния събор на организацията, състоял се днес, съобщиха от пресцентъра на БЛС.

Лекарският съюз успя да договори сериозно увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болнична помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности, се посочва в съобщението.

"За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична", отбелязват от БЛС. По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени - пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др.

Повишение има в пътеките за рехабилитация и до лекуване. В тазгодишния НРД за медицински дейности, приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията. Значително завишени параметри са постигнати и в извън болничната помощ.

В първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

При специалистите първичният преглед е завишен с 1 лв. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социално значимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 години. Те ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка.

Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата, се посочва в съобщението.

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари. Тазгодишните резултати в разпределението на средства ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите, е коментирал д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС, цитиран в съобщението.

В следващата седмица предстои официалното подписване на НРД 2018 г.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев