Лични лекари на протест - искат увеличение на потребителската такса

Личен лекар
01.03.2018 / 15:17

Общо практикуващи лекари излязоха днес на протест с искане за увеличаване на потребителската такса за посещение при джипи от 2,90 лв. на 5,10 лв.

Около 50 джипита се събраха пред Министерството на здравеопазването. От столичната колегия на джипитата информираха, че протестът е планиран в този часови диапазон, за да се осъществи между сутрешната и следобедната смяна на лекарите и те да не прекъсват работа.

От Националното сдружение на общо практикуващите лекари допълниха пред Дарик, че идеята за проявата е изцяло на софийските джипита, но исканията им се подкрепят от колегите в цялата страна. А те са потребителската такса за посещение при общо практикуващ лекар отново да се обвърже с процент от минималната работна заплата и да стане 5,10 лева. Причината е, че сумата от 2,90 лева, която плащаме сега, представлява 1% от минималната заплата от 2012 г., която тогава беше в размер на 290 лева. Шест години по-късно обаче тя вече е 510 лева.

Друго от исканията на джипитата е намаляване на административната тежест в практиката им. Не на последно място протестиращите заявяват, че в новия рамков договор за здравеопазването, който беше подписан вчера, е заложена бомба със закъснител, за която "няма явни гаранции, че е обезвредена", а именно дълговете към чужди болници, които надхвърлят 270 млн. лева.

Медиците твърдят, че късно снощи в Наредбата за основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК, е вписано и издаването на медицински извинителни бележки за ученици. Лекарите настояват този текст да отпадне от наредбата, какъвто беше първоначалният замисъл. Декларацията с исканията им ще бъде внесена в Министерството на здравеопазването.

Дружеството на софийските общо практикуващи лекари остава в протестна готовност поради не постигане на договорености по исканията им с Министерството на здравеопазването. Това каза пред журналисти д-р Георги Миндов, председател на дружеството след среща с ръководството на министерството.

Източник: Дарик
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев