Проверяват спешна помощ за скандала с починалия украински дипломат

Украинското посолство
08.03.2018 / 22:09

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков е разпоредил проверка на предизвикалия скандал случай с починалия в Украинското посолство на 4 март дипломат, съобщиха пред "Монитор" от Министерството на здравеопазването и уточниха, че тя ще бъде осъществена от техен инспектор и одитор от Изпълнителната агенция „Медицински одит“. От здравното ведомство увериха, че данните от проверката ще бъдат оповестени, щом тя приключи.

Поводът за нея е писмо здравния министър Кирил Ананиев от посланика на Украйна Микола Балтажи, с което той моли за служебно разследване на действията на лекарския екип от Центъра за спешна медицинска помощ в София. От мисията заявяват, че искат изясняване на „Причините за разпространяване на недостоверна информация за това, че сякаш посолството има вина за забавянето на входа поради режима на охрана“, както твърдят от Спешна помощ, позовавайки се не само на разказите на лекарите, които са се оплакали, че са нападнати на мястото от 17-годишно момиче, но и на данните от GPS системата на линейката. В писмото посланикът поставя и въпросите: „Дали съответстват дейнствията на пристигналите медици на нормите за етично и професионално поведение, с оглед на клеветата за малолетното дете и представянето на плача и истерията от болката, като „нападение“ срещу лекарите, както и защо медиците са влезли без дефибрилатор и се е наложило да се връщат в линейката.". Той дори пита защо на детето, което е било в състояние на афект от смъртта на баща му, не е оказана медицинска помощ и не е дадено успокоително. От представителството на Украйна у нас негодуват, че от Центъра за спешна медицинска помощ „са инициирали умишлено изтичане на изкривена информация в медиите“. От там са изразили също така готовност да предоставят записи от видеокамерите в посослството за изясняването на обстоятелствата около случая.

Междувременно от Министерството на външните работи заявиха, че са били потърсени за случая в посолството на Украйна и са оказали нужното съдействие в рамките на техните правомощия.

Поводът за писмото е смъртта на 39-годишен дипломат в безсъзнание, за когото е извикана линейка. Екипът е пристигнал от Сточна гара до квартал „Овча купел“ за 10 минути, но около 5-6 минути се е наложило да чака на входа, заради пропусквателния режим, твърдят от Центъра за спешна медицинска помощ. Според тяхната версия, спешният лекар заварил дипломата починал, но въпреки това извършил всички реанимационни действия, а 17-годишната му дъщеря, в момент на афект се нахвърлила върху него. Впоследствие лекарят извикал полиция, която пристигнала на мястото и извадила екипа, разказаха още от спешния център.

Източник: Монитор
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев