Една на седем болници плаща права за музика

Болница
10.03.2018 / 11:08

Една на всеки седем болници урежда авторските и сродните на тях права за музиката, която звучи на територията им. Заплащането на отчисления от страна на лечебните заведения като търговски обекти е регламентирано по закон. Въпреки това към момента едва 53 от тях са сключили договори с „Профон“ – сдружението за колективно управление на сродни права, показва проучване на „Монитор“. „През 2017 г. осъществихме мащабна кампания, която имаше за цел да разясни необходимостта от уреждане на правата за звукозаписите, излъчвани посредством телевизионни и радиоприемници в болничните стаи. Към момента в България има регистрирани около 350 болнични заведения, а със старта на кампанията успяхме да регламентираме използването на защитен репертоар в 15% от тях. Кампанията продължава и през настоящата година, а броят на лечебните заведения с уредени права за публично изпълнение се увеличава“, обясниха от организацията пред „Монитор“.

От гледна точка на правата за произведенията лечебните заведения са третирани подобно на хотели, ресторанти и т.н. - т.е. обекти, които използват музиката като добавена стойност. „Изборът на правилния музикален фон на обществени места кара хората да рестартират емоционално, да се отпуснат, а оттам и да купуват повече, независимо дали са в мола или в любимия си бар. Музиката има доказано терапевтично действие върху човека и в този смисъл може да бъде третирана като най-естествения ускорител на един лечебен процес. Ето защо болничните заведения е необходимо да заплащат на създателите на звукозаписи справедливо възнаграждение. Щом в стаите звучи музика от телевизори, радиостанции, CD плейъри и т.н., то тогава по смисъла на Закона за авторските права и сродните му права на творците се полага заплащане, като критерий за неговия размер е съответният брой легла. Същото се отнася и до общи помещения като фоайета, чакални и т.н.“, допълват още от „Профон“.

Сред основните заблуди сред управителите на лечебните центрове е, че имайки сключен договор с кабелен оператор, те са покрили с абонамента си и задълженията си за правата към създателите на музика. Ръководствата на повечето болници в страната дори не са запознати с факта, че дължат заплащане за звучащи авторски произведения в лечебните заведения на двете организации за права в музиката – „Профон“ и „Музикаутор“. Това установи репортерска проверка на вестник „Монитор“.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев