Борисов почете паметта на евреите, депортирани от територията на Македония

Бойко Борисов и Зоран Заев
12.03.2018 / 13:33

Българският премиер Бойко Борисов участва днес във възпоменателна церемония по повод 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония.

Стотици хора от еврейската общност в Македония се събраха днес на паметника на жертвите на Холокоста в Скопие, за да почетат паметта на над 11 000 евреи, изпратени в нацистките лагери.

Церемонията започна със слово на Берта Николич, която е председател на еврейската общност в Македония. Тя припомни, че между 22 и 25 март хиляди евреи са били депортирани в лагера "Треблинка", сред които бебета, малки деца, болни и възрастни хора.

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че днес сме се събрали да почетем онези, които са загубили живота си, а това са евреите от Скопие, Щип и Битоля.

В церемонията участва и българският премиер Бойко Борисов, който пък припомни, че българската общност по онова време успява да спаси над 48 000 евреи и българският народ заслужава уважение заради това. "Днес скърбим за другите и затова сме тук, с поклон, със скръб към убитите", заяви още Борисов.

Той предупреди, че трябва да си направим изводи, че на Балканите трябва да градим. "И всичко това да не го забравяме, но да не го допускаме повече", изтъкна Борисов.

Накрая българският премиер завърши с това, че скърбим за тези, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев