Прокурор Иван Гешев: Влезе в сила първата осъдителна присъда за тероризъм у нас

Прокурор Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура
14.03.2018 / 22:25

За първи път в България влезе в сила осъдителна присъда за тероризъм. На две години и половина лишаване от свобода ефективно е осъден Иван Захариев, известен с псевдонима Джон Терориста, предаде БГНЕС.

Присъдата е от Апелативен съд, няма протест и няма жалба. Присъдата влиза в сила, заяви ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

До момента това е първата влязла в сила присъда за тероризъм у нас, уточни Гешев.

През юни 2017 г. Специализираният наказателен съд осъди на 4 години лишаване от свобода Иван Захариев.

Захариев е български и австралийски гражданин, роден в Ханой, Виетнам. Той бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Неговите действия на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар Асад. Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Захариев стигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST“ (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари“. Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат „Калашников“. Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък заради липса на бойна подготовка.

За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба. В периода от юли до август 2016 г. Захариев е посещавал стрелкови клуб в столицата, където се е учел да борави с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников".

Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши“, Захариев говорил за ДАЕШ /"Ислямска държава"/, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, че обича ДАЕШ и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията.

При изследване на скайп комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на „Ислямска държава“.

Източник: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев